Meta prikazala impresivan alat koji nosi i velike opasnosti: Dovoljna je samo jedna vaša slika…

Prilično je nevjerojatno što se može napraviti samo s jednom fotografijom osobe…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2024. / 10:38

Isječak iz videa napravljenog putem Metina alata (Foto: Meta)

Impresivno, ali i zastrašujuće. Tako bi mogli komentirati novi Metin AI model za stvaranje i uređivanje videa, audiozapisa i fotografija koji, među inim, omogućuje stvaranje realističnih videozapisa samo na temelju jedne fotografije osobe. Slične alate već su predstavile kompanije poput OpenAI-a i Googlea, a sada im se pridružila i Meta. Kako možete vidjeti na brojnim primjerima objavljenim na njihovim službenim stranicama, jako je teško, ponekad i nemoguće razlučiti istinu od stvarnosti, odnosno teško da će netko moći zaključiti kako su ti videozapisi generirani putem umjetne inteligencije.

AI spot Put prema “bankrotu kreativnosti”: Pogledajte spot koji je u potpunosti napravila umjetna inteligencija

Za sada su samo prikazali mogućnosti alata Movie Gen te on nije dostupan javnosti, iako će se to vjerojatno jednom promijeniti. I do sada je na internetu i društvenim mrežama bilo teško prepoznati istinu od laži i fake newsa, a nije teško zaključiti da će jednom, kada ovakvi alati postanu dostupni svima, tako nešto biti još teže.

Iz Mete kažu kako Movie Gen neće zamijeniti umjetnike i animatore, već su ovaj alat napravili kako bi “poboljšali unutarnju kreativnost” te vjeruju da će ga ljudi koristiti za stvaranje i uređivanje svakodnevnih videa za društvene mreže, stvaranje personaliziranih animiranih čestitki za rođendane i slično. Putem ovog alata korisnici mogu stvarati videozapise samo putem tekstualnih upisa, a također mogu uređivati postojeće videozapise te ubacivati nove scene u ta videa. Trajanje ovih videa za sada je ograničeno na do 16 sekundi, uz rezoluciju videa od 1080p. Stvaranje ovakvih videa, naglašavaju na Ars Tehnici, može zahtijevati dosta truda i ponekad je potrebno konstantno mijenjati inpute dok se ne dobije željeni rezultat.

Moguće je ubacivati i sebe ili svoje poznanike u videa - ono što je zanimljivo jest da je Metinom generatoru videozapisa dovoljna samo jedna fotografija da na temelju nje napravi realističan video s tom osobom unutar videa. Zaista impresivno. No i itekako opasno jer se isto tako može ubaciti slika nekog političara, poznate osobe ili npr. vašeg kolege s posla i napraviti nekakav lažan, odnosno deepfake video koji ih može prikazati u nekoj ponižavajućoj ili protuzakonitoj situaciji i stvoriti im velike probleme. S dostupnom tehnologijom, danas je generiranje takvih videa postalo iznimno jednostavno.

Brodovi u šalici kave, video generiraan AI alatom Sora OpenAI je kreativcima omogućio testiranje novog AI alata. Rezultati su impresivni

Također, Metin alat može generirati i glazbu i zvukove koji će pratiti ambijent generiranih videa.

Iako primjeri prikazani na Metinim stranicama izgledaju odlično, iz ove tvrtke kažu kako trenutačni modeli ipak imaju svoja ograničenja koja s vremenom namjeravaju ispraviti tako što će ubrzati generiranje videa te poboljšati općenitu kvalitetu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti