Microsoft će ipak dobiti po prstima zbog Internet Explorera – EU odredio 561 milijun € kazne!

Odluka da Internet Exporer bude i dalje predinstalirani preglednik s Windowsima na kraju će veoma skupo stajati Microsoft.

Zimo Zimo Ante Malenica | 06.03.2013. / 13:48

Microsoft će ipak dobiti po prstima zbog Internet Explorera – EU odredio 561 milijun € kazne!

Odluka da Internet Exporer bude i dalje predinstalirani preglednik s Windowsima na kraju će veoma skupo stajati Microsoft. Neki dan smo pisali o tome kako EU ima namjeru do kraja ožujka kazniti Microsoft zbog svojevrsne „tehničke pogreške“ s kojom je „slučajno“ nakon instalacije Service Packa 1 na Windowsima 7 izostala obećana mogućnost da korisnik odabere svoj omiljeni web preglednik, a eto nam danas brzog i iznenadnog raspleta ove priče.

Naime, zbog nepridržavanja dogovora između softverskog giganta i Europske komisije prema kojem je Microsoft trebao korisnicima omogućiti izbor jednog od 12 najpopularnijih web preglednika na Windows operativnim sustavima, na adresu diva iz Redmonda stići će kazna u iznosu od 561 milijun €. Ovo je prema riječima Komisije prvi slučaj kažnjavanja pravne osobe zbog nepridržavanja tržišnih pravila koje je definiralo vrhovno europsko izvršno tijelo.

Microsoft je još dobro i prošao – kazna ovog obujma je „svega“ 3% prihoda američke kompanije za 2012. godinu, no EK je mogla uzeti i do 10% godišnjih prihoda što bi sigurno poprilično negativno utjecalo na računicu za ovu godinu.

Što se tiče visine kazne, ona je proporcionalna razmjeru povrede prava EU žitelja – prema službenom priopćenju, 15 milijuna Windows korisnika nije dobilo mogućnost odabira alternativnog web preglednika.

Sa ovom kaznom, rekordno pražnjenje Microsofta od strane EU-a ipak ostaje 2004. godina kada je zbog nepridržavanja sličnih antitrustovskih odredbi Microsoft kažnjen s 899 milijuna €. Ima se, može se, jelda?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti