'Microsoft je posvećen zaštiti, sigurnosti i privatnosti korisnika i njihovih podataka'

Razgovarali smo s direktorom Microsofta Hrvatska o sigurnosti na internetu, novom hardveru i udjelu Windows Phonea na hrvatskom tržištu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman Ivana Domitrović, Hrvoje Jurman | 23.02.2016. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Danas su na našim računalima i pametnim telefonima pohranjeni brojni privatni i osjetljivi podaci i fotografije, a iako bi zbog osjetljivosti takvog sadržaja korisnici trebali biti iznimno oprezni i zaštititi svoja računala, telefone i internetske servise, oni se često ne pridržavaju nekih od osnovnih pravila surfanja internetom pa koriste jednostavne šifre koje je jednostavno otkriti i probiti, surfaju 'opasnim' stranicama, klikaju na linkove na koje ne bi smjeli itd. No, čak i ako se pridržavate svih pravila, uvijek postoji mogućnost nekog hakerskog napada, upada u računalo ili slično koje mogu imati ozbiljne posljedice za korisnike.

O sigurnosti i privatnosti podataka te o novitetima koje je, prvenstveno sa sigurnosnog aspekta, donijela posljednja verzija najpopularnijeg računalnog operativnog sustava na svijetu Windowsa 10, razgovarali smo s direktorom Microsofta za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Ivanom Vidakovićem.

Na koje je načine Microsoft povećao sigurnost u Windowsima 10 u odnosu na prethodne verzije ovog operativnog sustava, tj. koliki je naglasak stavljen na sigurnost ovog OS-a?

Prilikom razvoja Windows 10, Microsoft je napravio značajne promjene u osnovi same platforme koje se odnose na način djelovanja na digitalne napade o kojima svi čitamo, a neki su ih doživjeli na vlastitom računalu. Kreirane su potpuno nove sigurnosne funkcionalnosti koje imaju za cilj proaktivno i preventivno djelovanje i potpuno sprečavanje napada na naše sustave. Tako je Windows 10 integriran s najnaprednijim hardverskim i cloud tehnologijama koje imaju za cilj značajno povećanje sigurnosti u četiri područja: zaštita uređaja, zaštita korisničkih identiteta, zaštita informacija i pravovremeno prepoznavanje digitalnih napada.

Jedna od novih, i ujedno revolucionarnih funkcionalnosti je Windows Hello – biometrijski password koji djeluje putem skeniranja vaše zjenice preko infracrvenog senzora i na taj način otključava uređaj. Uz Windows Hello, u Windows 10 su ugrađene i druge sigurnosne funkcionalnosti usmjerene na čuvanje i zaštitu podataka, kao što su SecureBoot, Microsoft Passport, Single Sign-On i BitLocker.

Što mislite, rade li tehnološke kompanije dovoljno na edukaciji korisnika, jer su za veliki broj računalnih prijevara često krivi upravo sami korisnici?

Edukacija korisnika je kontinuiran proces s obzirom da se tehnologija iznimno brzo razvija i utječe na promjene u našim svakodnevnim aktivnostima. Mi već godinama organiziramo niz aktivnosti u području online sigurnosti i u tom smislu kontinuirano educiramo populaciju o osnovnim koracima za vlastitu sigurnost i odgovorno ponašanje na internetu. Pritom naglašavamo važnost korištenja licenciranih softvera, antivirusnih programa koji se preuzimaju iz provjerenih izvora, redovitog instaliranja sigurnosnih nadogradnji, upozoravamo na važnost jakih lozinki, na izbjegavanje neprovjerenih stranica i sl. Odgovornost za edukaciju nije samo na tehnološkim kompanijama već i na pojedincima. Informacije, upute i savjeti su dostupni, dijele se, no koliko se u praksi usvajaju ovisi o svakom od nas.

Dodao bih da Microsoft u ovom segmentu edukaciju promatra kao jednu stranu medalje dok s druge strane aktivno kroz Digital Crimes Unit (DCU), međunarodni tim pravnih i tehničkih stručnjaka u Microsoftu, radimo na zaštiti naših korisnika putem zaustavljanja i onemogućavanja cyber kriminala i prijetnje računalnoj sigurnosti putem zlonamjernih softvera ili zloupotrebljavanja djece i starijih osoba. Inače, prema Microsoft Computing Safety Indexu (MCSI) istraživanja šteta od prevare na internetu godišnje iznose više od pet milijardi dolara.

Edukacija o računalnoj sigurnosti nužna je 'od malih nogu'

Kako općenito ocjenjujete sigurnost mobilnih uređaja – strahujete li da će u budućnosti cyber kriminalci i hakeri masovno napadati pametne telefone i tablete?

Smatram da je sigurnost Windows mobilnih uređaja kao i Windows uređaja općenito na vrlo visokom nivou. Npr. novija izdanja Windowsa, a posebice Windows 10, bolje se nose s malwareom i sigurnosnim prijetnjama nego prethodna. Windows i Windows Server 2012 R2 zabilježili su neke od najnižih stopa zaraze malwareom koje smo dosad imali prilike vidjeti.

I danas cyber kriminalci masovno napadaju uređaje i vjerujem kako se korisnici i tvrtke trebaju okrenuti rješenjima u računalnom oblaku, s fokusom na značajke koje mogu zaštititi njihovu privatnost i sigurnost. Broj korisnika clouda raste kontinuirano i procjene su da će vrijednost tržišta clouda do 2018. porasti na 200 milijardi dolara.

Microsoft je posvećen zaštiti i sigurnosti te privatnosti naših korisnika i njihovih podataka, a to je najočitije upravo u okviru clouda s obzirom da smo prva velika IT kompanija koja je prihvatila prvi međunarodni standard za zaštitu privatnosti podataka u cloudu – ISO/IEC 27018. Također, institucije EU koje reguliraju privatnost potvrdile su da implementacija EU Model Clauses u Microsoft korporativnim ugovorima, zadovoljava najviše standarde za međunarodni transfer podataka u cloudu.

Smatrate li da bi se o problematici računalne sigurnosti, ali i zaštiti privatnosti na internetu trebalo više govoriti i u školama i djecu educirati o svim opasnostima koji im prijete online?

Smatram da je edukacija mladih u ICT-u esencijalna kako za razvoj pojedinca tako i za razvoj društva. Pritom ne mislim samo na problematiku računalne sigurnosti već i unapređivanje digitalne pismenosti. U svojim javnim istupima uvijek ističem kako hrvatski obrazovni sustav treba strateški usmjeriti prema obrazovanju tehnoloških i prirodoslovno-znanstvenih kadrova, a primjena IT-a u obrazovnim procesima mora početi u prvom razredu osnovne škole s jakim fokusom na programiranje, robotiku, 3D printere i sl. Pritom je edukacija o računalnoj sigurnosti nužna 'od malih nogu' jer danas dijete koje ima dvije ili tri godine ne poznaje drukčiji način dolaska do informacija nego putem interneta. Zadovoljstvo mi je primijetiti da u Hrvatskoj ima dosta škola koje u nastavi imaju module vezano uz računalnu sigurnost i ponašanje na internetu. Dobar primjer su Microsoft Showcase škole, odnosno tehnološki napredne škole, u infrastrukturnom i programskom smislu.

Inače, Microsoft Hrvatska je posebno aktivan u području edukacije o primjerenom ponašanju na internetu te upoznavanju djece s tehnologijom. Npr. u spomenutim Microsoft Showcase školama sudjelujemo u projektu edukacije o osnovama računarstva za škole u ruralnim dijelovima Hrvatske. U okviru globalne inicijative Hour of Code, djecu učimo važnosti programiranja i sigurnom načinu korištenja interneta. Ove godine je čak 7.500 djece sudjelovalo na eventima širom Hrvatske. Aktivno podržavamo Dan sigurnijeg interneta i ove godine se u aktivnosti u kojima smo participirali uključilo više od 100 škola u Hrvatskoj. Tu su i razni drugi ICT programi, npr. DigiGirlz, namijenjeni educiranju djevojaka o prednostima obrazovanja za tehnološke struke te Youth Spark Live događaji kojima se priprema mlade za karijeru u ICT-u nakon srednje škole.

Govoreći o zaštiti djece, što mislite trebaju li roditelji provjeravati online komunikaciju svoje djece kako bi ih zaštitili od velikih potencijalnih problema kojih djeca nisu svjesna ili time već zadiru u njihovu privatnost?

Ovogodišnja kampanja Dana sigurnijeg interneta odvijala se pod motom „Play your part – Daj svoj doprinos danas za bolji internet sutra“ i s ciljem da svatko od nas prepozna svoju ulogu u zaštiti djece na internetu. U tom kontekstu roditelji imaju veliku odgovornost i trebaju održavati otvoren dijalog sa svojom djecom o njihovim online aktivnostima te im pomagati kod bilo kakvih pitanja ili problema. Vjerujem da je kod male djece svakako nužno provjeravati online komunikaciju, a s većom djecom otvoreno i kontinuirano komunicirati. Taj odnos mora biti na bazi povjerenja i roditelji svakako mogu kroz razgovor saznati ili osjetiti da li postoje neki izazovi koje bi bilo dobro zajednički rješavati.

Ulaganja u hardver i stanje Windows Phonea u Hrvatskoj

Hoće li se u budućnosti Microsoft još više posvetiti hardveru te možemo li, nakon tableta i prijenosnog računala Surface Book, očekivati nova računala/tablete/hibride iz ove kompanije?

Nisam u mogućnosti govoriti o budućim planovima, no činjenica je da Microsoft već godinama na tržište plasira nove i revolucionarne uređaje kao što su, uz spomenuti Surface, Hololens, Microsoft Kinect Xbox i mnogi drugi. Prema IDC-u tableti i 2 u 1 uređaji predstavljaju najbrže rastući segment u svijetu i blizu trećine zaposlenih koristi tri ili više uređaja, a broj će se i povećati u budućnosti. Očigledno je da potreba postoji i uvjereni smo da u tom području, ponudom naših uređaja s našim softverskim rješenjima možemo korisnicima pružiti dodatnu vrijednost. Dakle, prednost i ujedno jedinstvena pozicija Microsofta je što nudi cjelovito rješenje i inovativne proizvode na jednom mjestu. Zamislite koliko je korisniku jednostavnije koristiti veliki broj različitih uređaja, ako na njima ima jedan te isti sinkronizirani operativni sustav. Konkretno Windows 10.

Kako bi komentirali udio Windows Phone telefona na hrvatskom tržištu, s obzirom na veliki pad udjela na globalnom tržištu.

Korisnici vole Windows 10 i ujedno vole naše moderne i inovativne uređaje koji pojednostavljuju život, kako kroz veću produktivnost na radnom mjestu tako i kroz olakšavanje uobičajenih aktivnosti tijekom dana bilo da se radi o komunikaciji s bliskim osobama, zabavi i slično. Više od 200 milijuna uređaja već sada ima instaliran Windows 10 operativni sustav i primjećujemo sve veću potražnju od strane korisnika, privatnih i poslovnih za novim Windows 10 uređajima.

Mogu reći da sam izrazito zadovoljan s rezultatima Microsofta Hrvatska vezano uz mobilne telefone. Iako, sukladno poslovnoj politici, nismo u mogućnosti komentirati poslovne udjele, mogu reći da Hrvatska ostvaruje odlične rezultate koji su nekoliko puta bolji od rezultata na globalnom nivou.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti