Microsoft najavio promjene: Podaci iz EU, obrađivat će se i pohranjivati u EU

Nećemo morati premještati neke vaše podatke izvan granica EU kao što je bilo do sada, u određenim situacijama, stoji u objavi koju potpisuje predsjednik Microsofta, Brad Smith.

Martina Čizmić | 07.05.2021. / 16:08

Brad Smith, Microsoft (Foto: AFP)

Microsoft je najavio uvođenje novosti u način obrade i pohrane podataka osoba i tvrtki koje se nalaze u Europskoj uniji. 

Ako ste korisnik u komercijalnom ili javnom sektoru Europske Unije, omogućit ćemo vam obradu i pohranu svih podataka unutar granica EU. Drugim riječima, nećemo morati premještati neke vaše podatke izvan granica EU kao što je bilo do sada, u određenim situacijama, stoji u objavi koju potpisuje predsjednik Microsofta, Brad Smith.

Kako ističu iz Microsofta, ova će se odluka primijeniti na sve Microsoftove ključne Cloud usluge - Azure, Microsoft 365 i Dynamics 365.

Odmah započinjemo s radom i provedbom plana, a do kraja sljedeće godine ćemo dovršiti implementaciju svih inženjerskih rješenja za realizaciju istog. Ovaj plan nazivamo EU Data Boundary for the Microsoft Cloud, dodao je Smith. 

Već su započeli s primjenom inženjerskih rješenja, tako da će osnovne Cloud usluge i pohranjivati i obrađivati sve osobne podatke korisnika iz komercijalnog i javnog sektora unutar granica EU ako se korisnici na to odluče. Ovaj plan se odnosi na sve osobne podatke prikupljene za potrebe dijagnostike, generiranja usluga i pružanja tehničke podrške. Također, najavljuju proširenje tehničke kontrole kao što su Lockbox i enkripcije kojim upravljaju korisnici koristeći Microsoftove osnovne Cloud usluge. Cilj je primijeniti rješenja iz plana EU Data Boundary for the Microsoft Cloud u osnovnim Cloud uslugama kako bi poboljšali  ponudu za korisnike. 

Naglašavaju kako je ovakva odluka jednim dijelom odgovor na viziju EU o „Europi prikladnoj za digitalno doba“ i priznanju uloge koju tehnološki sektor treba imati kako bi Europa ostvarila svoje digitalne težnje. Uz obradu osobnih podataka korisnika iz komercijalnog i javnog sektora u Europi, iz Microsofta ističu i kako stvaraju Centar za izvrsnost privatnog inženjeringa u Dublinu.

Naš plan EU Data Boundary for the Microsoft Cloud pokrenut ćemo značajnim i trajnim ulaganjima u ekspanzivnu europsku infrastrukturu podatkovnih centra. Otvorili smo svoj prvi podatkovni centar u Europi 2009. godine, a naš plan EU Data Boundary for the Microsoft Cloud će biti proveden u postojećim i novim podatkovnim centrima u 13 zemalja Europe: Austriji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj. Ovi podatkovni centri pružaju Cloud usluge koje pomažu našim europskim korisnicima da ostvare svoje ambicije pri postizanju digitalne transformacije i povećaju svoju konkurentnost uz sigurnost da mogu raditi u skladu sa svim važećim zakonima i propisima. Osim korisnika u zemljama članicama EU, pristup rješenjima iz plana EU Data Boundary for the Microsoft Cloud imat će i korisnici u Norveškoj i Švicarskoj, navodi Smith.

Najavio je i kako će Microsoft i dalje činiti sve što je u njihovoj moći kako bi potaknuo čelnike javne uprave s obje strane Atlantika i šire da čim prije riješe problematiku zakonitog pristupa. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti