Microsoft napada PC tržište s novim AI računalima

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj tip računala utjecati na povećanje potražnje na tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2024. / 15:15

Microsoft Surface (Foto: Afp)

Zahuktava se situacija u tehnološkoj i AI industriji. Protekle dane obilježili su noviteti koje su predstavili OpenAI i Google, a riječ je o brojnim opcijama i alatima baziranim na umjetnoj inteligenciji koji bi nam trebali olakšati živote i posao i omogućiti nam da radimo brže i učinkovitije. Ovaj tjedan još će jedna kompanija predstaviti svoje novitete u kojima je glavni naglasak stavljen na AI.

Surface Laptop 6 for Business Microsoft najavio prva AI računala

Microsoft će na nadolazećoj konferenciji za developere Build predstaviti novu generaciju AI osobnih računala, što je nastavak strategije koju je ranije ove godine najavio izvršni direktor Microsofta kada je rekao kako će umjetna inteligencija postati jako važan dio svakog osobnog računala.

Kompanija je već uložila veliki novac u OpenAI te u svom portfelju ima alate poput chatbota Copilot koji je dostupan unutar tražilice Bing te u Officeu. Plan kompanije je dodatno integrirati ovu tehnologiju i u Windowse, odnosno u osobna računala, a više o njihovim planovima trebali bi saznati ovaj tjedan na spomenutoj konferenciji.

Ono po čemu se AI osobna računala razlikuju od klasičnih PC-a jest hardverski dodatak nazvan NPU (neuronska procesorska jedinica) koji je dizajniran posebno za pokretanje AI procesa i zadataka, objađnjavaju na CNBC-u. Takve su se jedinice do sada najčešće koristile za npr. poboljšanje fotografija i videozapisa ili za prepoznavanje govora.

Hardver namijenjen posebno za umjetnu inteligenciju pripremaju kompanije poput Intela, Qualcomma i AMD-a, a kako bi opisali mogućnosti NPU-a, iz Intela su ranije komentirali kako će takav novi hardver omogućiti prijevode u stvarnom vremenu, poboljšana okruženja za videoigre itd. Takve AI procesore predstavio je nedavno i Apple. Njihov čipset M4 za sada pokreće samo novu generaciju iPada Pro, no očekujemo ga i u budućim modelima Macova, što jasno daje do znanja kako su i u Appleu, iako sa zakašnjenjem, veliki naglasak staviti na umjetnu inteligenciju.

Tek treba vidjeti kako će se ulaganje u AI odraziti na tržište osobnih računala. Nakon velikog rasta tijekom pandemije, uslijedio je pad potražnje te se situacija tek nedavno počela blago popravljati. Iz Microsofta tako spominju kako je u posljednjem kvartalu ta potražnja bila malo bolja od očekivane i vjeruju da će AI alati donijeti još bolju potražnju, odnosno još veću prodaju.

Korištenje alata Generative Eraser Nova AI opcija stiže u Windowse i omogućit će jednostavno uređivanje fotografija

Iz analitičke kompanije Bernstein objasnili su kako, iako Copilot za Windowse na potiče izravnu monetizaciju, zahvaljujući tom AI alatu mogla bi se povećati uporaba i prihvaćenost Windowsa, dok bi se kupci mogli okrenuti snažnijim i skupljim uređajima, što će rezultirati većim prihodima Microsofta po uređaju, a vjerojatno i od pretraživanja.

Konkretne informacije o tome što Microsoft priprema i kakve će AI novitete dobiti nova računala trebali bi saznati već ovog tjedna.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti