Microsoft objavio: Nema zemlje koja tijekom pandemije koronavirusa nije bila izložena kibernetičkom napadu

Kibernetički kriminalci nisu povećali broj napada, nego su promijenili način na koji napadaju. Ključna im je riječ - koronavirus i Covid-19.

Martina Čizmić | 09.04.2020. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nema zemlje na svijetu u kojoj kibernetički kriminalci nisu iskoristili pandemiju koronavirusa ne bi li izvršili neku vrstu kibernetičkog kriminala, pokazalo je posljednje Microsoftovo istraživanje koje je obuhvatilo čak 241 zemlju.

Svaka zemlja na svijetu vidjela je barem jedan napad na temu Covid-19, zapisao je u blogu objavljenom na službenim stranicama Rob Lefferts iz Microsoft 365 Securitya. Naši podaci pokazuju da su napadi na temu Covid-19 zapravo samo varijacije već postojećih napada.

Zabrinjava činjenica da broj uspješnih napada raste. Prema Microsoftovim podacima, najteže su pogođene Kina, SAD i Rusija.

Haker, ilustracija Europol upozorava: Kibernetički kriminalci ne miruju, koriste krizu s koronavirusom kako bi vam što više naštetili

Hakerski napad, ilustracija Svjetska zdravstvena organizacija na udaru hakera usred pandemije koronavirusa

Napadači postaju agresivniji i agilniji u napadima - koriste iste načine napada, ali češće mijenjaju zlonamjerne linkove kako bi izbjegli da ih algoritmi prepoznaju, ističu iz Microsofta.

Naglašavaju kako je glavni cilj napadača da ostvare pristup i prošire se kroz neki sustav kako bi mogli ukrasti ili enkriptirati što je moguće više osjetljivih informacija koje bi im mogle donijeti najviše novca. Upravo zato, ističu u Microsoftu, osobe zadužene za računalnu sigurnost moraju pratiti što se događa na svim kanalima - od e-mailova, korisničkih profila do aplikacija u oblaku, kako bi na vrijeme primijetili da je sustav kompromitiran.

I korisnici u Hrvatskoj izloženi su takvim napadima. Hrvatski CERT i policija redovito upozoravaju na phishing kampanje kojima je cilj doći do privatnih podataka građana. Posljednja u nizu čak je koristila MUP kao "mamac" ne bi li privukla građane da u što većem broju kliknu na zaraženu poveznicu.

Phishing (Foto: Getty Images) Policija upozorava građane: Kruže lažni e-mailovi s naslovom "Mup Sharepoint Files", odmah ih izbrišite!

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava: Čuvajte osobne podatke jer prevaranti opet vrebaju na internetu

Slika nije dostupna "Ne nasjedajte": Policija ne prikuplja osobne podatke preko aplikacija!

Stoga valja još jednom ponoviti da prilikom otvaranja bilo kakvih e-poruka od nepoznatih pošiljatelja treba biti izuzetno oprezan. Dobro provjeriti tko je pošiljatelj (ne samo što piše tko je pošiljatelj nego i e-adresu s koje je poruka poslana). Pažljivo pročitati poruku i ako tekst djeluje čudno, nikako ne klikati na bilo kakve poveznice u poruci ili preuzimati privitke. Čak i ako poruka naizgled izgleda legalno, primjerice kao da je poslana od banke, ne klikati na poveznice u tekstu, već preko internetskog preglednika otići direktno na stranice banke i provjeriti o čemu se radi.

I naravno, uvijek imati ažuriran antivirusni program.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti