Microsoft predstavio svoj alat za borbu protiv "deepfake" sadržaja

Microsoftov alat koristit će velike medijske tvrtke kako bi utvrdile radi li se o originalnom videu ili fotografiji.

Martina Čizmić | 02.09.2020. / 16:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, Microsoft se priključio borbi protiv širenja lažnih vijesti. Točnije, predstavio je alat za analizu videa i fotografija i detekciju digitalnih manipulacija.

Video Authentificator analizira fotografije i snimke i pokazuje koliki je postotak šanse da je dotični medij mijenjan.

U slučaju videa, prikazuje postotak u stvarnom vremenu za svaki kadar, kako se video pušta. Analizirajući granicu spajanja lažnog dijela videa i stvarnog, otkriva elemente koji nisu vidljivi ljudskom oku, stoji u pojašnjenju iz Microsofta.

Dodaju kako je tehnologija prepoznavanja lažnih (deepfake) videa razvijena u Microsoftu i to u odjelu koji je osnovan kako bi se osiguralo da se nova tehnologija razvija i koristi odgovorno.

Example of a deepfake identification

Očekujemo da će metode za stvaranje sintetičkih medija biti sve sofisticiranije. Kako sve metode detekcije koje koriste umjetnu inteligenciju imaju postotak pogrešaka, moramo razumijeti i biti spremni odgovoriti na "deepfakeove" koji će se provući kroz te metode otkrivanja. Zato, dugoročno, moramo tražiti snažnije metode za održavanje i certificiranje autentičnosti novinskih članaka i drugih medija, ističu iz Microsofta.

Slika nije dostupna "Zastrašujuće impresivno": Pogledajte Bezosa i Muska u Zvjezdanim stazama

Kako bi pokazali koliko je važno da medijski sadržaji na internetu budu originalni, Microsoft je sklopio partnerstvo s komercijalnom i neprofitnom udrugom Ai Foundation koja će kroz svoje kanale učiniti Video Authenticator dostupnim organizacijama koje su uključene u demokratske procese, ali i medijskim kućama te političkim kampanjama. Uz njih, sklopili su partnerstvo i s medijskim kućama - BBC, CBC i New York Times u sklopu Project Origin, kako bi testirali njihovu tehnologiju provjere autentičnosti te pomogli u stvaranju standarda koji bi bio široko prihvaćen. Ističu i kako će u narednim mjesecima proširiti partnerstvo i na druge tehnološke kompanije, ali i društvene mreže.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti