Microsoft u sklopu programa "AI for Earth" planira donirati 50 milijuna dolara

Program AI for Earth temelji se na Microsoftovoj predanosti korištenju AI tehnologije kako bi pojačao inovativnost i unaprijedio održivost širom svijeta.

Martina Čizmić | 13.12.2017. / 15:11

Brad Smith (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Problem održivost i sve izraženijih klimatskih promjena nije samo nešto o čemu govore ekolozi, već bi ga trebali rješavati svi, bez obzira na to čime se bave. Tako sve češće i velike svjetske kompanije ulažu novac i napore kako bi smanjili svoj utjecaj na okoliš.

U tome će im se pridružiti i Microsoft čiji je predsjednik Brad Smith najavio kako će ta tvrtka, u sklopu programa "AI for Earth", u narednih pet godina donirati 50 milijuna dolara.

AI for Earth je Microsoftov program čiji je cilj podržati osobe i organizacije koji se bave rješavanjem globalnih izazova zaštite okoliša lakšim pristupom AI alatima i obrazovanju te efikasnijim osmišljavanjem inovacija. Program AI for Earth temelji se na Microsoftovoj predanosti korištenju AI tehnologije kako bi pojačao inovativnost i unaprijedio održivost širom svijeta.

Kroz nove donacije, tekuće projekte i partnerstva Microsoft nastoji osnažiti ljude i organizacije da napreduju u resursima ograničenom svijetu.

Mi u Microsoftu vjerujemo kako će umjetna inteligencija promijeniti stvar. Naš pristup, kao kompanije, je fokusiran na demokartizaciju umjetne inteligencije kako bi njene mogućnosti i sposobnoti mogli koristiti i pojedinci i organizacije diljem svijeta u svom nastojanju da poboljšaju svijet oko nas. Postoji nekoliko društvenih područja na kojima umjetna inteligencija može biti od pomoći tijekom rada na promatranju, upravljanju i reguliranju Zemljinih prirodnih sustava, istaknuo je Smith.

Naveo je i nekoliko primjera u kojima se umjetna inteligencija već koristi kako bi se proizvela obnovljiva energije u Norveškoj, poboljšala energetska učinkovitost zgrada u Singapuru te smanjila potrošnja vode uz istovremeno povećanje prinosa na poljima u Tasmaniji.

Upravo takvi rezultati motiviraju nas da povećamo svoju ambiciju kad se govori o AI for Earth. Kako gledamo prema budućnosti, predani smo suradnji s farmerima diljem svijeta. Zamišljamo budućnost sa širokopojasnom vezom za svaku farmu i internetske senzore za svaki hektar zemlje. Kako svjetska populacija bude rasla, ove će promjene biti sve važnije, dodao je Smith.

Pojasnio je kako će 50 milijuna dolara biti iskorišteno na tri načina. Prvo kroz dodatne stipandije za projekte koji se bave ekologijom i održivim razvojem, a koji će omogućiti istraživačima, sveučilištima i nevladinim organizacijama da iskoriste snagu umjetne inteligencije.

Projekti koji pokažu najviše potencijala dobiti će dodatnu investiciju iz Microsofta te će biti razvijeni za globalnu upotrebu.

Na kraju, kako se projekti budu razvijali, razvijat će se i umjetna inteligencija koju će se moći koristiti za druge inicijative održivosti.

Suočavamo se s kolektivnom potrebom za brzom akcijom kako bismo riješili pitanje globalnih klimatskih promjena. Kad razmišljamo o problemima u okoliš s kojima se danas susrećemo, znanost nam govori da su mnogi od njih proizvod prethodnih Industrijskih revolucija. Kako ulazimo u Četvrtu industrijsku revoluciju, transformaciju koju pokreće tehnologija, moramo ne samo razvijati tu tehnologiju, već i koristiti tehnologiju kako bismo ispravili pogreške iz prošlosti i stvorili bolju budućnost, istaknuo je na kraju Smith.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti