Microsoftova akvizicija tvrtke Canesta [VIDEO]

Array

Zimo Zimo Zimo | 01.11.2010. / 10:54

Microsoftova akvizicija tvrtke Canesta [VIDEO]

Sjećate se filma Minority Report sa Tom Cruisom? Računala koji su koristili bila su potpuno interaktivna, te se sve svodilo na upravljanje rukama. Na istoj ideji radi tvrtka Canesta koju je kupio Microsoft.

Iako u Minority Reportu nisu koristli miš i tipkovnicu, u ovom slučaju ti alati još su uvijek neophodni za rad. Canesta radi na 3D tehnologiji tzv. NUI (native user interface) koja vam omogućuje upravljanje aplikacijama pomoću gesta ruka koji, moramo priznati, izgleda vrlo impresivno.

Prema riječima CEO Caneste - Jim Sparea, u sljedećih 10 godina NUI će biti standard na svim uređajima. Boy Genius Report čak predviđa da bi ovaj način interakcije sa računalima mogli vidjeti već u Winodowsima 8, koji bi navodno trebali stići na tržište 2012.g.

Po nama, ideja je odlična i vidi se kako sve velike kompanije ulažu u ovakav način interakcije sa računalima, no Apple je na svom posljednjem eventu izjavio kako su detaljno testirali touch-screen na laptopima, gdje se koristi rad ruku, te da su zaključili da je poprilično naporno koristiti geste ruku na vertikalnim zaslonima.

Tko je od ova dva giganta u pravu? Hoće li uopće ta ideja zaživjeti na stolnim računalima? Ima li budućnost uopće stolna računala?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti