Milenijalci bi većinom da ih u starosti njeguju roboti, a ne njihova djeca

Kako "milenijalaci" gledaju na budućnost odgoja djece uz umjetnu inteligenciju?

Pero Kežić | 30.06.2017. / 07:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

IEEE, najveća svjetska tehnička stručna organizacija posvećena unapređenju tehnologije za čovječanstvo, predstavila je "Generation AI: Istraživanje milenijalaca, roditelja generacije Alfa djece". Istraživanje je provedeno na uzorku od 600 roditelja starih između 20 i 36 godina, koji imaju barem jedno dijete mlađe od sedam godina.

Istraživanje pojašnjava kako roditelji, milenijalci s djecom Alfa generacije (sedam godina ili mlađi), misle da će odrastanje u interakciji s tehnologijom umjetne inteligencije utjecati na živote njihove djece.

Od 2010. Alfa generacija smatra se tehnološki najizloženijom generacijom, a očekuje se da će se umjetna inteligencija infiltrirati u gotovo svaki aspekt njihova života.

Dobivanje vozačke dozvole nova je razina samostalnosti za tinejdžere, ali s autonomnim automobilskim tehnologijama na vidiku, istraživanje je pokazalo kako su roditelji nešto nervozniji kada im se dijete vozilo po prvi put samo (31 posto), nego kada se njihovo dijete po prvi puta vozilo u autonomnom automobilu (25 posto). Međutim, 44 posto roditelja jednako je zabrinuto u oba slučaja. 

AI kao njega i oslonac tijekom zlatnih godina

Stručnjaci tvrde da će AI moći kontrolirati pametne uređaje koji podržavaju fizičko, emocionalno, socijalno i mentalno zdravlje – od nadzora i pomoćnih uređaja kao što su inteligentne hodalice do svakodnevne robotske pomoći. Oko dvije trećine roditelja milenijalaca (63 posto) radije bi da im AI pomaže da žive samostalno u svojim zlatnim godinama, dok bi se samo 37 posto više voljelo osloniti na vlastitu djecu, pokazalo je istraživanje.

Roboti kao ljubimci mogli bi zamijeniti prave

AI kućni ljubimci koji mogu identificirati, pozdraviti, slušati i zabavljati obitelj također su u bliskoj budućnosti. Gotovo polovica (48 posto) roditelja generacije Alfa djece kažu da bi djetetu vjerojatno prije kupili ljubimca robota nego pravog ljubimca ako ono bude tražilo ljubimca. Osim toga, očevi (55 posto) prije će nego majke (42 posto) kupiti robota svojoj djeci.

Također, roditelji milenijalci u 40 posto slučajeva izjavili su da bi radije, s obzirom na napredak tehnologije, uzeli robota kao zamjenu za pravu dadilju.

Umjetna inteligencija i zdravlje

Da bi zabavili ili angažirali svoju djecu, roditelji koriste aplikacije, interaktivne zaslone i uređaje koji se zasnivaju na umjetnoj inteligenciji. Čak 44 posto njih kaže da tako povećavaju i vlastiti fokus. Osim toga, iako dvije trećine (64 posto) roditelja kaže da im AI i druge tehnologije daju više vremena za druge stvari, dvije trećine (63 posto) slaže se da tehnologije, uključujući AI, smanjuju količinu kvalitetnog vremena koje provode s djecom.

Roditelji se slažu da AI i druge tehnologije minimiziraju njihove frustracije u vezi odgajanja djece.Tako dva od pet roditelja ima 'potpuno ili puno povjerenje' u mogućnost AI-a da dijagnosticira i liječi djecu ako se razbole, dok gotovo polovica ima 'nešto povjerenja'.

AI učitelji i odgajatelji

Igračke i AI aplikacije koje se trenutno razvijaju imaju mogućnost reagiranja na ljudski jezik i ponašanje djeteta ili omogućavanje praćenja i poboljšanja učenja vokabulara u stvarnom vremenu. Prema istraživanju, većina roditelja (80 posto) kaže da AI tehnologija povećava očekivanja da će njihova djeca učiti brže i više nego što su oni sami, dok ih 20 posto ima jednaka ili manja očekivanja. Osim toga, tri četvrtine (74 posto) roditelja kaže da bi razmotrili AI učitelja za svoje dijete. 

Roditelji milenijalci poticat će djecu da budu inženjeri

Mnogi stručnjaci vjeruju da inženjerstvo vodi u bezbroj aktivnosti koje mijenjaju svijet, od istraživanja svemira, dronova i računalne znanosti do zdravlja, medicine i biologije. Oko tri četvrtine roditelja generacije Alfa djece (74 posto) kaže kako će poticati dijete da barem malo uči i krene u karijeru inženjerstva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti