Ministarstvo energetike SAD-a ulaže 120 milijuna dolara u razvoj baterija

Započeo je rad na novom istraživačkom projektu pokrenutom od strane američkog ministarstva energetike kojemu je cilj revolucionizirati tehnologiju baterija u sljedećih pet godina.

Zimo Zimo Mario Breljak | 03.12.2012. / 15:19

Ministarstvo energetike SAD-a ulaže 120 milijuna dolara u razvoj baterija

Započeo je rad na novom istraživačkom projektu pokrenutom od strane američkog ministarstva energetike kojemu je cilj revolucionizirati tehnologiju baterija u sljedećih pet godina. Prema navodima Computerworlda u njihovom intervjuu s tajnikom iz ministarstva Stevenom Chuom, ultimativni cilj je proizvesti baterije koje će biti pet puta izdržljivije i pet puta jeftinije od dosadašnjih uz fokus na transport i nacionalnu energetsku mrežu.

Organizacija Joint Center for Energy Storage Research (JCESR) koja je osnovana u veljači ove godine uz investiciju od 120 milijuna dolara, skupljala je prijavnice iz sveučilišnih krugova, nezavisnih laboratorija i privatnih kompanija koje su voljne sudjelovati u projektu. Kao rezultat odabran je voditelj u liku Georgea Crabtreea iz Chicaga, te sudjelovanje nekolicine poznatih sveučilišta iz okolice.

Ministarstvo energetike je na temelju ovog projekta počelo vući paralele i s prijašnjim projektima koji su pokrenuti u prošlosti, poput projekta Manhattan koji je kao svoj rezultat isporučio atomsku bombu, međutim takve usporedbe su nerealne s obzirom na novac koji se ulaže. Nadalje, projekti koji se u budućnosti spominju trebali bi se odnositi i na dodatno istraživanje obnovljivih izvora energije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti