Ministri G20 ne mogu se dogovoriti oko toga koliko treba oporezivati digitalne kompanije

Kritičari smatraju da velike tvrtke ubiru ogromne prihode preko lokalnih tržišta, dok SAD i dalje ostaju pri stavu da porezi diskriminiraju tehnološke gigante kao što su Google, Facebook i Apple Inc.

Hina | 19.07.2020. / 08:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Predstavnici vodećih ekonomija zemalja G20 obvezali su se na samitu u Saudijskoj Arabiji da će brže riješiti velike razlike oko oporezivanja velikih tehnoloških tvrtki.

Virtualnu konferenciju, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija, obilježila su neslaganja SAD s Velikom Britanijom, Francuskom i drugim ključnim saveznicima u ovom pitanju, prenosi Reuters.

Britanija, Francuska i druge ključne članice G20 već su usvojile ili razmatraju to učiniti, mjere oporezivanja lokalnih operatera kao način da države dobiju udio od dobiti velikih tehnoloških kompanija.

Kritičari smatraju da velike tvrtke ubiru ogromne prihode preko lokalnih tržišta, dok SAD i dalje ostaju pri stavu da porezi diskriminiraju tehnološke gigante kao što su Google, Facebook i Apple Inc.

Trumpova administracija ovog mjeseca pojačala je pritisak na Francusku zbog 3% poreza na digitalne usluge, rekavši da će uvesti dodatne carine od 25% na francuski uvoz u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara, ali i da će odložiti provedbu tog koraka.

Ministri financija zemalja G20 priznali su kako je kriza izazvana pandemijom koronavirusa usporila rad na globalnom planu oporezivanja tehnoloških giganta, ali su i dodali kako očekuju da se konkretni prijedlozi pojave prije idućeg sastanka zakazanog za listopad.

Ostajemo posvećeni kako bi prevladali preostale razlike i potvrdili našu posvećenost pronalasku globalnog rješenja zasnovanog na konsenzusu,poručili su dužnosnici nakon virtualnog sastanka.

Njemački ministar financija Olaf Scholz istaknuo je kako je "pravedno oporezivanje međunarodnih kompanija i velikih digitalnih grupa od velike važnosti, više nego ikada do sada".

Njegov francuski kolega Bruno Le Maire dodao je kako je postizanje sporazuma do kraja godine "neophodno".

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je da su digitalni giganti iz nje izvukli velike beneficije. Oni moraju platiti porezna dugovanja na pošten način, istaknuo je francuski ministar.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti