Minority Report na ulicama Seula: Postavljaju se AI kamere koje će predviđati zločine

Kamere s umjetnom inteligencijom postavit će se u neke kvartove Seula te će, na temelju ponašanja prolaznika, izračunavati mogućnost počinjenja zločina i o tome obavještavati policiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2020. / 08:03

Nadzorna kamera (Foto: Getty images)

Do sredine sljedeće godine u nekim kvartovima Seula postavit će se tri tisuće kamera koje bi, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, mogle predvidjeti mogućnost počinjenja kaznenih djela. Scenarij je to koji podsjeća na film Minority Report s Tomom Cruiseom, u kojem je policija sprječavala zločine prije nego što se dogode.

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Što nam to umjetna inteligencija sprema u 2020.?

Tehnologija koja će se koristiti u Južnoj Koreji ipak nije tako napredna i atraktivna kao u filmu, a umjetna inteligencija na temelju više različitih faktora izračunat će kolika je vjerojatnost da se na određenom mjestu počine zločini. Tako će u obzir uzeti lokaciju i vrijeme te određene obrasce ponašanja prolaznika – npr. kamere bi trebale prepoznati je li kretanje osobe sumnjivo (tj. hoda li normalno ili pokušava nekoga uhvatiti), kako su osobe obučene (ako nose maske preko lica, to je već znak za uzbunu), kakve predmete nose i slično.

Jasno je ako netko nosi palicu ili nešto nalik na oružje da postoji veća mogućnost da bi takva osoba mogla napraviti kazneno djelo. Na temelju svih tih informacija softver će izračunati vjerojatnost počinjena kaznenog djela, a ako ta brojka prijeđe određenu granicu, sustav će obavijestiti policiju, koja će pak na lice mjesta poslati patrolu. Kako bi softver koji će analizirati snimke bio što precizniji, analizirat će se sudski dokumenti i fotografije s mjesta zločina za oko 20 tisuća slučajeva.

Slika nije dostupna Korak naprijed za sigurnost, korak natrag za privatnost: Umjetna inteligencija pratit će što radite u automobilima

Naravno, pitanje je koliko se ipak može vjerovati softveru i hoće li to dovesti do neugodnih situacija za obične ljude koje algoritam iz nekog razloga označi sumnjivima. Softver je još u razvoju te bi konačna verzija trebala biti gotova tek za dvije godine, a s vremenom bi se i broj kamera koje ga koriste trebao proširiti i izvan kvartova u kojima će se prvo postaviti, ali možda i na druge gradove Južne Koreje.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti