Misle zeleno: Švedska policija koristit će električne automobile

Švedska policija zadovoljna je s testiranjima električnih automobila te će ih nastaviti koristiti i dalje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2017. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Švedska želi postati prva zemlja na svijetu u kojoj se neće koristiti fosilna goriva te bi sve potrebe za energijom trebali namiriti iz nuklearnih i hidro elektrana i alternativnih izvora energije. Jedan od koraka prema "slobodi" od fosilnih goriva jest zamjena klasičnih automobila s električnim – iako e-vozila postaju sve popularnija diljem svijeta pa čak i u Hrvatskoj, njihov je udio i dalje jako mali te će trebati još godine, a u nekim slučajevima možda i desetljeća u potpunosti zamijene današnje automobile.

Kako bi se pripremili za takvu budućnost, švedska policija nedavno je počela s testiranjem električnih automobila, a nakon pozitivnih reakcija i zadovoljstva s korištenjem ovakvih vozila, odlučeno je kako će policija nastaviti s njihovim korištenjem i dalje. Automobili su korišteni u Stockholmu, Gothenburgu i Malmou, no ne u akcijama i patrolama, za što će se i dalje koristiti klasična vozila, već za prijevoz osoblja, zatvorenika i slično.

Ova vozila, objavili su sredinom veljače iz švedske policije, imaju svojih prednosti, ali i nedostataka – prednosti su što su iznimno tiha, ugodna za vožnju i jeftina za održavanje, no problem je što ih pješaci i biciklisti često ne čuju tako da vozači moraju biti maksimalno oprezni prilikom vožnje. Također, problem je i domet električnih automobila te vozila koja koristi švedska policija s jednim punjenjem baterije mogu odvoziti samo oko 190 km.

Sva vozila dolaze s ugrađenim sustavom navigacije koja vozače obavještava o najbližim stanicama za punjenje kako bi vozači mogli na vrijeme napuniti baterije.

Osim cijene, najveći problem ljubitelja električnih automobila upravo je baterija, odnosno mali kapacitet i dugo vrijeme punjenja, no zahvaljujući napretku tehnologije kapacitet baterija sve je veći, a neke punionice omogućavaju brzo punjenje baterije tako da će u budućnosti i na ovom polju električna vozila moći konkurirati klasičnim automobilima i s vremenom ih u potpunosti zamijeniti.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti