Mislili ste da je kaciga problem: Italija planira uvesti stroža pravila za vozače e-romobila

Italija planira uvesti stroža pravila zbog sve većeg broja vozača električnih romobila na njihovim cestama.

Martina Čizmić | 23.06.2023. / 09:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Električni romobili postali su neizostavan dio gradskog (a u nekim dijelovima i međugradskog) prometa. I dok sve više ljudi kupuje električne romobile kako bi uštedili na gorivu i izbjegli gužve, zakonodavci sve češće uvode stroga pravila o njihovoj upotrebi.

Podsjetimo, Hrvatska je prošle godine uvela izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje obavezno nošenje zaštitne kacige prilikom vožnje električnog romobila. To je mnoge odvratilo od unajmljivanja električnih romobila jer podrazumijeva da svatko sa sobom nosi svoju kacigu.

Slika nije dostupna Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donosi značajne promjene za vozače električnih romobila

Električni romobili - 3 Dok ih Parižani žele zabraniti, 15.000 Hrvata u njima uživa: "Stvaraju manje izravnih i neizravnih problema"

No, čini se kako je Italija otišla korak dalje u strogoći pravila. Prema prijedlogu zakona, koji se sprema u Italiji, električni romobili morati će biti registrirani, imati registarsku pločicu, a njihovi vlasnici morat će platiti osiguranje za korištenje vozila na javnim cestama. U prijevodu, električni romobili stavljeni su u isti položaj kao i automobili.

Osim toga, prema prijedlogu zakona, električni romobili morati će imati i pokazivače smjera, a njihovi vozači kacige na glavi kad god ih voze.

Iako je ovo tek prijedlog zakona i mora proći javnu raspravu te glasovanje u talijanskom parlamentu, pokazuje smjer u kojem je talijanski ministar prometa, Matteo Salvini krenuo, kad je rekao da će riješiti problem velikog broja prometnih prekršaja koje čine vozači električnih romobila.

Sigurno je da vozači električnih romobila neće baš rado prihvatiti ove promjene i nova pravila. Pogotovo jer će to značiti i poskupljenje samih romobila, ali i troškova vezanih uz njih.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti