Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donosi značajne promjene za vozače električnih romobila

Hrvatska postaje jedina zemlja, uz Dansku, koja uvodi obvezu nošenja kacige za sve vozače električnih romobila.

Martina Čizmić | 26.07.2022. / 13:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nove izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama 30. srpnja stupaju na snagu i donose značajne izmjene koje su vezane uz električna vozila, električne romobile i monocikle. 

Tako je sad zabranjeno parkiranje na javno dostupnim punionicama za električna vozila - svako parkirano vozilo na punionici, koje se istovremeno ne puni, biti premješteno parking službom te će dobiti kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 300 kuna. S obzirom na to da "usluga" premještanja vozila u brojnim gradovima stoji i po nekoliko stotina kuna, parkiranje na punionicama nikako nije isplativo.

Vožnja u Tesli - 1 Rast cijena goriva njih ne zanima: Oni su izabrali jeftinija, ali i zdravija prijevozna sredstva

Ovakva promjena Zakona će svim vozačima električnih vozila olakšati svakodnevno korištenje svojih vozila. Naime, brojni vozači su u posljednjih nekoliko godina koristili priliku da parkiraju na punionicama kako bi izbjegli naplatu parkinga. No na taj način se vozačima električnih vozila oduzimala prilika da napune svoje vozilo čak i kad je punionica slobodna pa smo dugo vremena očekivali donošenje ovakve odluke, prokomentirao je Hrvoje Prpić, predsjednik nacionalne udruge za e-mobilnost Strujni krug.

Izmjenama su definirana i regulirana vozila poput električnih romobila i monocikala s električnim pogonom. Tako se ona sad definiraju kao osobna prijevozna sredstva čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW te koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h.

Ako je električni romobil snažniji ili brži od navedenih karakteristika, isti se ne smije koristiti u javnom prometu pa je jedina opcija za korištenje snažnijih ili bržih romobila da se limitiraju na maksimalnu brzinu od 25 km/h ili atestiraju i, ako je to moguće, registriraju. Koji su uvjeti potrebni kako bi se električni romobili mogli atestirati i registrirati potrebno je provjeriti u Centru za vozila Hrvatske.

Kao i kod vozača bicikala, osobna prijevozna sredstva moraju se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a ako ih nema, mogu se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Novost u Zakonu je i da tijekom noći ili smanjene vidljivosti svi vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava koji sudjeluju u prometu moraju biti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

No, za razliku od vozača bicikala koji moraju nositi zaštitnu kacigu samo do 16 godina, svi vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje. Svi vozači koji se neće držati navedenih pravila, bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Slika nije dostupna Vatrogasci upozoravaju na sve veći broj požara nastalih zbog baterija električnih romobila i bicikala

Udruga Strujni krug bila je od početka uključena u zakonodavni proces donošenja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se nažalost bez najave ili konzultacija sa svim dionicima mijenjao od e-savjetovanja do konačne verzije. Pozdravili smo intenciju MUP-a da regulira nova osobna prijevozna sredstva, ali ostaje otvoreno pitanje zašto se obveza nošenja kacige nije izjednačila s onom za vozače bicikla kako je bilo i predviđeno u prethodnim verzijama zakona. Na taj način Hrvatska postaje jedina zemlja, uz Dansku, koja uvodi obvezu nošenja kacige za sve vozače električnih romobila. To u potpunosti onemogućuje uslugu korištenja javnih električnih romobila jer ljudi ne nose svoje kacige sa sobom pa će Hrvatska vjerojatno biti jedina država EU koja neće imati uslugu javnih električnih romobila, rekao je Hrvoje Prpić.

Iz udruge Strujni krug ističu da će se odredbama o obveznom nošenju kaciga za sve vozače e-romobila usporiti prihvaćanje novih oblika prijevoza koji imaju potencijal rasteretiti gradske centre od gužvi i smanjiti onečišćenje uzrokovano ispušnim plinovima motora s unutarnjim izgaranjem.

Vjerujemo da edukacijom svih sudionika u prometu možemo postići bolje rezultate u sigurnosti, u čemu mogu pomoći operateri usluge najma električnih romobila, odnosno gradovi u kojima se promiče mikromobilnost. Kao i kod vožnje bilo koje kategorije vozila, treba poticati osobnu odgovornost vozača koji na savjestan i siguran način mora upravljati vozilom, vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika, dodaje Prpić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti