Rast cijena goriva njih ne zanima: Oni su izabrali jeftinija, ali i zdravija prijevozna sredstva

Cijene goriva ne zanimaju bicikliste, romobiliste i vozače električnih automobila. Oni su odabrali zdraviju i jeftiniju varijantu.

Zimo Zimo | 05.04.2022. / 21:02

Galerija

Vratilo se sunce pa se na ulicama sve češće mogu vidjeti biciklisti. Osim što je zdravija, vožnja biciklom je i jeftinija, pogotovo otkad je došlo do poskupljenja goriva. Spremnik benzina prošle je godine koštao 90 kuna manje nego danas, a dizela čak 154 kune. Osim biciklista, sve je više i vozača romobila.

Zapravo sam ga kupila dečku, pa ga ja vozim kad trebam negdje na kraće relacije otići. Olakšava mi jer ne trebam tražiti parking i ići po benzinskim postajama autom, rekla je Paula.

Još se čeka novi Zakon za romobile. Više neće moći voziti gdje žele, već prelaze pod biciklističku infrastrukturu, koja nije baš najbolja.

Najviše nedostaje prostora, koji je i dalje dominantno dodijeljen motornom prometu. Svake godine, barem u Zagrebu, za određeni postotak poraste broj biciklista. Tome je pridonijela i pandemija, a i cijene energenata također ljudima daju poticaj da ostave auto doma, rekao je Ivan Nemet iz Sindikata biciklista.

Slika nije dostupna Zahvaljujući Musku, Twitter bi mogao dobiti opciju koju korisnici zahtijevaju godinama

Slika nije dostupna Anonymousi poručili Putinu i njegovoj ekipi: Dolazimo po vas. Očekujte nas!

Kao i Paula, i Hrvoje vozi na struju, ali na četiri kotača.

Za uštedu u gorivu možete platiti ratu za auto. Obični auto potroši otprilike 700 kn goriva. Električni, ovisno punite li ga kući ili ga punite na javnim punjačima, potroši od 30 pa do 100 kuna, rekao je Hrvoje Prpić iz Udruge vozača električnih vozila.

Broj vozača električnih vozila sve je veći.

Otkada je počeo rat u Ukrajini i otkada raste cijena energenata, imamo jako puno upita vezano za električne aute. I inače je broj svake godine dvostruko rastao, rekao je Prpić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti