Mislite da je WhatsApp problematičan? Ova aplikacija za dopisivanje nema ni osnovne zaštite korisnika, a koriste ju milijarde

Ako želite imati sigurniju opciju, koristite paralelno WhatsApp i Signal, savjetuje stručnjak za računalnu sigurnost.

Martina Čizmić | 19.01.2021. / 08:37

Društvene mreže (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

WhatsApp je zbog vala kritika odlučio odgoditi primjenu novih pravila korištenja svoje aplikacije sve do sredine svibnja. I dok korisnici diljem svijeta još uvijek dvoje - prijeći na neku novu aplikaciju ili ostati na WhatsAppu, stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju na još jedan Facebookov proizvod koji je veća prijetnja sigurnosti korisnika, a o kojem se malo govori.

Prema stručnjaku za računalnu sigurnost Zaku Doffmanu, veći je problem sigurnost Facebook Messengera, aplikacije za dopisivanje koja je originalno nastala kao dio Facebooka, a sad se koristi i samostalno. Doffman upozorava da je Messenger najslabija aplikacija za dopisivanje što se zaštite tiče jer uopće nema opciju enkripcije poruka.

Nema opravdanja za to, upozorio je Doffman.

Naime, opcija koja štiti privatnost poruka koje korisnici razmjenjuju na WhatsAppu, enkripcija na oba kraja (i kod pošiljatelja i kod primatelja), ne postoji na Messengeru. Jedini način da korisnici zaista budu sigurni da Facebook (ili bilo tko drugi) neće vidjeti što pišu jest da uključe opciju "tajnog razgovora". No tu opciju moraju sami uključiti i odnosi se samo na direktno slanje poruka između dvije osobe, ne i u grupama.

Kad je uključena, onemogućuje Facebook da vam čita poruke i pregledava vaše linkove i privitke, upozorava Doffman.

Ističe kako je količina podataka koju Facebook prikuplja putem Messengera toliko velika da ako Facebook ne napravi iskorak i ne primijeni minimalno iste sigurnosne standarde kakve pruža korisnicima WhatsAppa na Messenger, korisnici bi ga trebali napustiti bez razmišljanja.

 

 

Upozorava kako je Instagram (još jedan Facebookov proizvod) još gori od Messengera kad je u pitanju količina podataka koja se prikuplja.

Pa što onda u konačnici napraviti? Doffman ima jednostavnu računicu.

Ako ste još uvijek na Messengeru ili ako koristite Instagramove direktne poruke za bilo što drugo osim komunikacije s tvrtkama od kojih nešto kupujete ili usputne kontakte, vrijeme je da se prebacite. WhatsApp je još uvijek najjednostavnija opcija jer ga vjerojatno koriste svi vaši kontakti. Ako želite imati sigurniju opciju, koristite paralelno i Signal, objašnjava Doffman te dodaje kako bi svi trebali svoje kontakte sa Facebook Messengera jednostavno prebaciti na WhatsApp ili Signal. I to odmah.

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti