Mislite kako se cyber-prijevare događaju nekom drugom? Većina Hrvata uopće ne mijenja lozinke

Znate li da se svakih 40 sekundi u svijetu dogodi po jedan kibernetički napad? Mete su različite - od banaka, institucija, škola do možda baš vašeg računa na Facebooku ili e-maila.

Ivan Forjan | 13.12.2019. / 08:08

Galerija

Hrvati se uglavnom ne drže pravila kako bi se lozinke na online računima trebale mijenjati svakih 30 ili bar 60 dana.

Šezdeset posto građana lozinke ne mijenja nikada, a tek četvrtina radi to samo jednom godišnje. Osim građana, upozorava Gospodarska komora, lozinke ne mijenjaju ni tvrtke.

Samo prošle godine ta otkupnina za ukradene podatke iznosila je više od milijardu eura. Radi se o velikoj stopi kriminala. Mi to još uvijek ne smatramo važnim i mislimo da to ne treba promijeniti. Ili za lozinke uzimamo imena psa ili mačke, kaže Tomislav Radoš iz Hrvatske gospodarske komore.

Opasnost vreba i u neželjenim mailovima, koje zaposlenici, bez provjere, odmah otvaraju.

Pokrenut je virus, taj virus je zašifrirao sve podatke te kompanije i na ekranima računala dobili su poruku - ako želite nastaviti dalje poslovati, uplatite 50-ak tisuća eura na taj i taj račun, upozorava Nebojša Mitrić, stručnjak za informatičku sigurnost.

Po dolasku na neko javno mjesto većina se građana bez razmišljanja spaja na neku od dostupnih Wi-Fi mreža. Ipak, struka savjetuje da bi takva povezivanja trebalo izbjegavati jer nikada ne znate tko je pružatelj usluge.

Gotovo 50 posto građana smatra da nikada neće postati žrtva kibernetičkog napada. Umjesto razmišljanja "neće baš mene" - educirajte se i mijenjajte lozinke.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti