Tajanstveni mineral pronađen unutar dijamanta, kako je nastao, nitko ne zna

Kanadska studentica pronašla je dosad nepoznat mineral unutar dijamanta, koji je stigao iz južnoafričkog rudnika. Dobio je i neobičan naziv – Goldschmidtit, po priznatom geokemičaru Victoru Moritzu Goldschmidtu.

Branimir Vorša | 24.09.2019. / 11:00

Goldschmidtit (Foto: Nicole Meyer/University Of Alberta) (Foto: Nicole Meyer/University Of Alberta)

Vjeruje se da se novootkriveni mineral formirao duboko ispod površine Zemlje, točnije 170 kilometara ispod površine, između njezine kore i vanjskog dijela jezgre. Mineral je pronađen unutar dijamanta koji je pak izvađen iz rudnika u Južnoj Africi.

Riječ je o tamnozelenom, poluprozirnom mineralu, koji ima vrlo neobičnu kemijsku kompoziciju. Dobio je i još neobičniji naziv – Goldschmidtit, po priznatom geokemičaru Victoru Moritzu Goldschmidtu.

Dijamant prekriven najtamnijom tvari na Zemlji Znanstvenici sasvim slučajno otkrili najtamniji materijal na Zemlji

Meteor (Foto: Thinkstock) Što skriva tajanstveni meteorit koji je pao u Sibiru?

Goldschmidtit ima visoku koncentraciju niobijuma i kalija te rijetkih zemljanih elemenata lantana i cerija, dok ostatkom omotača dominiraju magnezij i željezo, ističe Nicole Meyer, studentica doktorskog studija na Sveučilištu Alberta u Kanadi i koautorica studije.

Misterij kod ovog novootkrivenog minerala jest to što iako su ti elementi rijetki na području gdje je formiran, nekako su zbijeni zajedno i dovoljno koncentrirani na jednom mjestu da bi mogli formirati upravo takav mineral.

Meyer ističe da je neobično i to da se mineral našao unutar dijamanta, no da ta činjenica daje novi uvid u procese koji se događaju duboko ispod kontinenata i tijekom formiranja dijamanata.

Uzorak tog minerala prebačen je u Kraljevski muzej u Ontariju.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti