Mladi na Floridi mogli bi se naći u problemima: Prihvaćen zakon koji im brani društvene mreže

Sličan je zakon nedavno blokiran u Ohiju, jer je savezni sudac smatrao da bi takav zakon vjerojatno bio neustavan.

Martina Čizmić | 23.02.2024. / 16:01

Društvene mreže, ilustracija (Foto: Afp)

Senat savezne države Flordia donio je zakon kojim se osobama mlađima od 16 godina zabranjuje da imaju profile na određenim društvenim mrežama. Zakon će od nekih društvenih mreža zahtijevati da provjeravaju dob korisnika te zabrane otvaranje profila za mlađe od 16 godine, ali i ukidanje profila svih za koje se vjeruje da su mlađi.

No, zakon još uvijek nije stupio na snagu. Da bi se to dogodilo mora ga potpisati guverner Ron DeSantis. S obzirom na to da je DeSantis već ranije govorio o ovom zakonu i istaknuo kako bi i roditelji trebali imati ulogu u kontroli svoje djece, za vjerovati je da će ga potpisati i tako ga učiniti aktivnim od 1. srpnja 2024. godine. 

Mladi na telefonima Žele omogućiti dobar razvoj djece: Mlađima od 16 godina zabranit će društvene mreže

Ono što je zanimljivo kod ovog zakona, koji se naziva HB1 odnosno "online protection for minors", je da se pojam "društvene mreže" veoma široko opisuje. Kako stoji, to bi bile tvrtke društvenih medija koje korisnicima omogućuju učitavanje sadržaja i imaju najmanje 10 posto dnevno aktivnih korisnika mlađih od 16 godina koji u prosjeku provode najmanje dva sata dnevno na platformi. No, također uključuje i tvrtke koje koriste algoritme za analizu podataka, imaju opciju slanja obavijesti i automatsku reprodukciju videa.

Podsjetimo, sličan je zakon nedavno blokiran u Ohiju, jer je savezni sudac smatrao da bi takav zakon vjerojatno bio neustavan.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti