Mladi su opsjednuti mobitelima: Nakon samo 15 minuta vožnje imaju potrebu pogledati svoj smartphone

Objavljeni su rezultati o navikama vožnje Britanaca, a posebno je zanimljiv dio vezan za korištenje pametnih telefona za volanom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2023. / 12:34

Korištenje telefona u vožnji (Foto: Getty Images)

Ne treba ni spominjati koliko je korištenje mobilnih telefona u vožnji opasno te zbog samo jedne poruke, poziva ili lajka na društvenim mrežama netko može ostati bez života. No usprkos svim opasnostima mnogi se ne mogu oduprijeti želji da barem nakratko spuste glavu prema ekranu telefona tijekom vožnje.

Digitalna detoksikacija, ilustracija Učinite nešto dobro za sebe: Uvedite digitalnu detoksikaciju i zonu bez tehnologije

Prema posljednjem istraživanju koje je provedeno među gotovo 1400 vozača starijih od 17 godina u Velikoj Britaniji, gotovo trećina njih razmišlja o provjeravanju telefona tijekom vožnje. U istraživanju veliki je naglasak stavljen i tzv. generaciju Z, odnosno mlade rođene krajem prošlog i početkom ovog stoljeća te njih četvrtina ima potrebu pogledati svoj telefon samo 15 minuta nakon što uzmu volan u ruke.

Dok veliki broj vozača ima želju i potrebu provjeriti je li im netko poslao poruku, komentirao status na društvenim mrežama i slično, usprkos opasnostima, mnogi to na kraju i naprave. Istraživanje objavljeno na stranici Carmats.co.uk pokazuje da je oko 40 posto ispitanih koristilo telefone dok su upravljali automobilom, dok je jedna od dvanaest osoba, dok im je jedna ruka bila na volanu, s drugom rukom pisala poruke.

Upravo korištenje mobilnih telefona tijekom vožnje spada među neke od ozbiljnijih prekršaja koje vozači često rade te je ovo istraživanje pokazalo da su, među 10 najčešćih ozbiljnijih prekršaja koje vozači rade, njih četiri povezana s korištenjem mobilnih telefona. Dok je vožnja pod utjecajem alkohola na prvom mjestu, spomenuto slanje poruka tijekom vožnje je na drugom mjestu ozbiljnijih prekršaja koje vozači rade (8 posto), šest posto njih priznalo je fotografiranje mjesta prometne nesreće, na sedmom mjestu nalazi se korištenje društvenih mreža tijekom vožnje (4 posto), dok je na devetom mjestu snimanje selfija u vožnji, što radi 3 posto vozača.

Ilustracija Bolest modernog društva: "Dijete od 10 godina zbog ovoga je demoliralo cijeli stan"

Osim što je opasno, korištenje mobilnih telefona tijekom vožnje je i zabranjeno i kažnjivo. Kazne se razlikuju od države do države, no novčana kazna ili gubitak dozvole najmanji je problem jer zbog trenutka nepažnje tijekom kojeg je pogled usmjeren na ekran umjesto na cestu, može doći do tragedije i gubitka života.

Izvor: NY Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti