Mnogi imaju ovaj problem zbog kojeg vozači mogu biti skloni nesrećama kao i da voze u pijanom stanju

Istraživanje je pokazalo da su vozači koji pate od akutnih alergija na pelud potencijalno jednako skloni nesrećama kao i pijani vozači, jer zbog samo jednog kihanja pri brzini od 100 km/h vozač može voziti naslijepo i do 30 metara, podaci su njemačke agencije TÜV.

Hina | 03.05.2023. / 10:54

Pelud na automobilu (Foto: Getty Images)

Premda određeni lijekovi mogu pomoći kod simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju, stručnjaci preporučuju provjeru integriranih kabinskih zračnih filtara koji zadržavaju neželjene komponente iz zraka poput peludi, prašine, bakterija ili alergena izvana.

Dok su novi, filtri sprečavaju ulazak peludi i prašine u kabinu automobila, no filtri koji dugo nisu mijenjani mogu se začepiti i postati leglo plijesni i ostalih spora.

Sezonske alergije, ilustracija Patite od alergija? Znanstvenici nemaju optimistične vijesti za vas

I antibakterijski i fungicidni premazi filtra prestaju biti učinkoviti nakon dugog razdoblja korištenja. Stoga bi se novi filtri obavezno trebali provjeriti čim koncentracija peludi dosegne vrhunac.

Stručnjaci savjetuju da se filtri u automobilima zamijene svakih 15.000 km te dodaju da bi ih i vozači koji ne prijeđu toliku kilometražu trebali promijeniti barem jednom godišnje kako bi se zajamčila njihova učinkovitost, preporučuju njemački stručnjaci.

To se obično obavlja u sklopu tehničkog pregleda, podsjeća tehnički inspektor TÜV-a Vincenzo Lucà. No ako ste prisiljeni svakodnevno voziti kroz područja puna peludi, možda ćete morati promijeniti automobil.

Samo je nekoliko modela automobila koji vlasnicima omogućuju da sami jednostavno isključe i uključe filtre. Većina vozača svoj će automobil morati odvesti u mehaničarsku radionicu radi zamjene.

Takozvani multifilteri s aktivnim ugljenom mogu se naknadno ugraditi u mnoge modele vozila, premda je takva opcija nešto skuplja. Filtri s aktivnim ugljenom, osim od peludi i prašine izvana, istodobno štite od neugodnih mirisa i određenih kontaminanata.

Patite li od peludne groznice nastojte izbjegavati parkiranje ispod drveća za vrijeme peludne sezone, jer bi u suprotnome kad se vratite vaš automobil mogao biti prekriven cvjetovima koji padnu s drveća i posljedično prepun peludi.

Mikroplastika, ilustracija Prvi put u Hrvatskoj istražuje se veza između mikroplastike i alergija kod djece

Da biste simptome alergije sveli na minimum trebali biste izbjegavati izravan kontakt s peludi.

Nakon boravka vani, jaknu stavite u prtljažnik automobila da pelud s nje ne biste prenijeli u kabinu vozila.

Usto je za vrijeme vožnje prozore najbolje držati zatvorenima, jednako kao i krovni prozor, ako ga automobil ima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti