Mladi Vukovarci nastavljaju tradiciju: Zlato s izložbe inovacija ponovno u ruke vukovarskih gimnazijalaca

Mladi su Vukovarci nastavili tradiciju i u Vukovar ponovno donijeli zlatnu medalju s izložbe inovacija mladih.

Martina Čizmić | 29.11.2020. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Vukovarski gimnazijalci sve češće pokazuju da se na istoku Hrvatske njeguje i potiče inovativnost, a to im se vraća kroz brojna priznanja i nagrade. Nakon što su prošle godine učenici viših razreda pokupili brojne nagrade za svoje projekte, istim su stopama krenuli i njihovi mlađi kolege.

Tako su početkom studenog sudjelovali na najvećoj izložbi inovacija mladih u Hrvatskoj, INOVA-MLADI koja je ove godine održana u hibridnom izdanju - dijelom u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturnom centru i dijelom online.

Gimnazija Vukovar ove godine predstavila se projektom Educational Memory Musical Arduino putem video sadržaja a u kojem su sudjelovali učenici 1. razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja: Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, sa željom i idejom privući zainteresirane te širu javnost upoznati sa svojim radom u području primjene arduino tehnologije kroz projekt Emma. Kako ističe prof. Sanja Pavlović Šijanović, ovo je bio njihov prvi nastup u kojem progovaraju o aktivnostima kojima svoje ideje pretvaraju u vrijedne projekte.

Na 20. jubilarnom izdanju INOVE-MLADI predstavljeno je 184 izloška od čega je u kategoriji srednje škole prijavljeno 59 projekata. Uz „živi“ dio izložbe, INOVA-MLADI imala je online izdanje u kojem su sudjelovali inozemni izlagači iz Taiwana, BiH i Republike Srbije. Izbor najuspješnijih i odluke o dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, utvrdio je Međunarodni ocjenjivački sud na temelju izravnog pregleda ili putem prezentacije /teksta, slika, videa, prikazanih na internet stranici izložbe.

Prema odluci Ocjenjivačkog suda ekipa vukovarske gimnazije osvojila je zlatnu medalju i priznanje.

Za uspjeh najmlađih vukovarskih gimnazijalaca uvelike je zaslužna ekipa prošlogodišnjih vukovarskih maturanata bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće postavivši dobre temelje i za sobom ostavivši brojne ideje ali i nadasve pozitivno ozračje i prostor za razvoj u STEM području, ističe prof. Šijanović.  

Kako zbog epidemioloških razloga, službene podjele odličja nije bilo, medalje i diplome podijelili su mentori vukovarske ekipe Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović.

S obzirom na sve dosad pokazano, možemo očekivati da će i sljedeće godine mladi Vukovarci i njihovi mentori pokazati nešto novo i inovativno te tako nastaviti već dobro uhodanu tradiciju osvajanja nagrada i medalja. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti