Mladić s Muskovim čipom u mozgu napravio nešto nezamislivo: Prva objava na platformi X napisana mislima

Elon Musk pohvalio se s novim postignućem koje je omogućio Neuralinkov uređaj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2024. / 09:27

Neuralinkov kirurški robot (Foto: Afp)

Nakon što je prije nekoliko mjeseci objavljeno kako je Muskova tvrtka Neuralink uspješno usadila svoj čip u mozak jedne osobe, na mreži su se povele brojne rasprave o etičnosti tog čina i potencijalnim posljedicama. Za neke je to bio prvi korak prema revoluciju zahvaljujući kojoj bi paralizirane osobe mogle prohodati, dok su drugi smatrali kako se igramo s prirodom te da takvi eksperimenti ne mogu dobro završiti, spominjujući mogućnosti hakiranja mozga i stvaranja nadljudi.

Neuralink Pogledajte video paraliziranog mladića koji zahvaljujući Muskovom čipu ugrađenom u mozak igra šah

No ako ćemo suditi prema dosadašnjem iskustvu prvog Neuralinkovog pacijenta, Nolanda Arbaugha, čini se kako je ova kompanija sa svojom tehnologijom na pravom putu. U nedavno objavljenom videozapisu on je objasnio koliko mu je čip u mozgu promijenio život i koliko je sretan što je dobio tu mogućnost, iako je naglasio kako cijeli proces nije bio savršen te su naišli i na određene izazove i probleme.

U tom je videu pokazao kako, samo uz pomoć svojih misli, može igrati online šah te je spomenuo kako je zahvaljujući Neuralinkovom implantatu ponovno mogao igrati Civilizaciju i to čak osam sati u komadu.

Ovaj tjedan Arbaugh se pohvalio još jednim velikim dostignućem, a njegovu je objavu prenio i komentirao i sam Musk. On se tako na društvenoj mreži X našalio kako ga je Twitter izbacio jer je mislio kako je bot, dok ga su X i Elon Musk vratili upravo zato što je bot. Pri tome je mislio, kako je napisao Musk prenoseći tu objavu, što je to prva objava na društvenim mrežama napisana mislima i to, naravno, zahvaljujući Neuralinkovom telepatskom uređaju.

Elon Musk Neuralinkov moždani čip prvi put usađen u čovjeka, Musk se hvali rezultatima

U ranijem spomenutom videozapisu, kada je objašnjavao način na koji koristi Neuralinkov uređaj, Arbaugh je rekao kako je dovoljno da pomisli da se kursor na ekranu pomakne na određeno mjesto, nakon čega se kursor zaista pomiče u tom smjeru. Sve se, dakle, odvija isključivo s njegovim mislima i bez uporabe fizičkog uređaja.

Za sada se čini kako Neuralinkov uređaj zaista ima revolucionaran potencijal te kako napredna tehnologija može omogućiti stvari koje su osobama poput Arbaugha, koji je paraliziran još od 2016. godine nakon nesreće na ronjenju, do sada bile nemoguće. Iako dosadašnja testiranja nisu bila savršena, ipak se čini da nisu zabilježeni neki veći ili neočekivani problema s čipom u mozgu te je i sama operacija prošla bez problema, no tek bi dugoročna testiranja trebala pokazati s kakvim bi se sve izazovima mogli suočiti korisnici Neuralinkovih uređaja u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti