MMF meta novih hakerskih napada

Međunarodni monetarni fond zabilježio je hakerski napad za koji stručnjaci tvrde kako je vrlo sofisticirani.

Zimo Zimo Zimo | 12.06.2011. / 10:38

MMF meta novih hakerskih napada

Međunarodni monetarni fond zabilježio je hakerski napad za koji stručnjaci tvrde kako je vrlo sofisticirani.

Međunardni montearni font, koji sadrži mnoge pouzdane informacije vezano uz ekonomiju mnogih nacija, zabilježilo je velik i vrlo sofisticiran napad hakera. Stručnjaci za sigurnost na internetu istaknuli su kako je vrlo teško pratiti trag sofisticiranog cyber napada, te njegov izvor.

Izvršni direktor informacija Jonathan Palmer u svojem mailu zaposlenicima istaknuo je kako su tokom proteklog tjedna zabilježili sumnjive transfere podataka, a da je kasnije istraga utvrdila da je ugroženo jedno od računala koje se koristi za pristup računalima fonda.

Broj hakerskih napada je u konstantnom rastu, a direktor CIA-e Leon Panetta istaknuo je kako se SAD suočava sa 'realnim mogućnostima' hakerskih napada, te je čak usporedio cyber napade sa 'novim Pearl Harborom.'

Napad je zabilježen prije 14. svibnja kada su uhitili glavnog managera u MF-u Dominiquea Strauss-Kahna radi optužbi o seksualnom zlostavljanju, te prema emailu koji su primili zaposlenici nema razloga panici vezano uz krađu osobnih podataka, dok je David Hawley -- glasnogovornik fonda istaknuo kako istražuju cijeli slučaj i da je fond i dalje funkcionalan.

World Bank Group, sestrinska institucija MMF-a, koja se nalazi preko puta ulice, isključila je direktnu vezu sa MMF-om kojom su se prenosili podaci nedostupni javnosti, radi straha od novih napada. 'World Bank Group kao i sve ostale velike organizacije svjesne su potencijalnih prijetnji sigurnosti informacijskih sistema i mi konstantno radimo kako bi unaprijedili naš sustav obrane.' -- istaknuo je glasnogovornik banke Rich Mills.

Napomenimo samo da su meta hakerskih napada bili i Sony gdje je ukraden velik broj korisničkih podataka, a nedavno su napadnuti i Citigroup i Google.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti