Samo u 2010-toj, količina poslanih mobilnih podataka veća je za 2.6 puta nego što je bila godinu ranije, dok će 2015-te, količina podataka biti čak 26 puta veća nego što je danas.

Prema Global Mobile Traffic Forecast -- godišnjem izvješću CISCO-a, to nači da će se 6.3 exabytea poslati mjesečno, istaknula je podpredsjednica marketinških usluga u svijetu -- Suraj Sherry.Koliko je to 6.3 exabytea?

Recimo to ovako. To bi bilo kad bi svaki muškarac, žena i dijete na našoj planeti poslalo 1,000 SMS poruka u sekundi. No od kuda toliko podataka?

CISCO navodi kako će dvije trećine podataka stizati sa mobilnog videa, iz razloga što sve više ljudi koristi video pozive, šalju snimke, čak i sve više gledaju serije i filmove putem smartphonea i tableta.

Promet preko mobilnih uređaja u 2010. godini trostruko je veći od ukupnog internet prometa interneta u 2000. godini, što znači da mobilni internet postaje velika stvar.

Između ostalog porast korištenja mobilnog interneta omogućuju i sve brže veze. Sa dosadašnjih 200 kilobita po sekundi, na novim tzv. 4G mrežama taj će broj porasti za 10 puta, odnosno na 2.2 megbita po sekundi, što je otprilike veza koju danas koristimo na našim računalima u uredima i kućanstvima.

Osim smartphonea i tableta, CISCO predviđa kako će u 2015. većina mobilnog prometa stizati sa laptopa i netbooka (56%), dok će promet sa smartphonea biti 27% a tableta samo 2.5%.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju