Širi spektar namirnica bogatih flavonoidima u svakodnevnoj prehrani, ne samo veće količine njih nekoliko, možda je presudan za dulji život i manju pojavnost bolesti, pokazala je nova studija. 

tri vijesti o kojima se priča Droga, ilustracija Roditelji, oprez! "Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge Cheyava Falls u dolini Neretva Vallis u krateru Jezero na Marsu Na Marsu NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života? Zračni taksi Joby Aviationa Napravljen veliki korak Počinje velika tehnološka revolucija u zrakoplovstvu: Nebom će dominirati potpuno drukčije letjelice

Međunarodni tim znanstvenika analizirao je prehrambene podatke 124.805 odraslih osoba iz Velike Britanije, starijih od 40 godina. Istraživanje se usmjerilo na povezanost unosa flavonoida (biljnih spojeva) i zdravstvenih ishoda tijekom vremena. Najčešći izvori flavonoida bili su crni i zeleni čaj, koje je konzumiralo dvije trećine ispitanika, a slijede jabuke, bobičasto voće, tamna čokolada, grožđe, naranče, mandarine, crno vino i sok od naranče.

Već neko vrijeme znamo da veći unos prehrambenih flavonoida, snažnih bioaktivnih tvari prirodno prisutnih u mnogim namirnicama i pićima, može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti, rekla je Aedín Cassidy, nutricionistica sa Sveučilišta Queen’s u Belfastu, jedna od koautorica studije koja je objavljena u časopisu Nature Food. Međutim, novi podaci pokazuju da je raznolikost unosa jednako važna, ako ne i važnija, pokazalo je navedeno istraživanje.

Raznolikost je ključna

Ispitanici s najraznovrsnijom kombinacijom flavonoida imali su 6–20 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, raka i neurodegenerativnih bolesti u usporedbi s onima čija je prehrana bila manje raznolika. Oni koji su unosili oko 500 miligrama flavonoida dnevno, otprilike koliko se nalazi u dvije šalice čaja, imali su 16 posto manji rizik od ukupne smrtnosti i 10 posto manji rizik od kardiovaskularnih, respiratornih i metaboličkih bolesti.

To je otprilike količina flavonoida koju biste unijeli s dvije šalice čaja, istaknuo je Benjamin Parmenter sa Sveučilišta Edith Cowan i jedan od autora istraživanja.

Konzumiranjem voća i povrća u raznim bojama, uključujući one bogate flavonoidima, veća je vjerojatnost da ćete unijeti vitamine i hranjive tvari potrebne za zdraviji način života, dodao je Tilman Kuhn s Medicinskog sveučilišta u Beču,isto tako jedan od autora navedenog istraživanja.

Izvor: Science Alert