Odabir tamne čokolade u odnosu na mliječnu čokoladu može ponuditi više od promjene samog okusa - također može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Studija Škole javnog zdravlja T. H. Chan na američkom Sveučilištu Harvard pratila je prehranu i zdravlje 111.654 medicinske sestre tijekom desetljeća. Njezini rezultati otkrili su da je konzumacija pet ili više porcija tamne čokolade tjedno povezana s 21 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
Povećana konzumacija tamne, ali ne i mliječne čokolade, povezana je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, istaknuli su autori spomenute studije, koja je objavljena u časopisu BMJ. Suprotno tome, unos mliječne čokolade bio je povezan s debljanjem i nije pokazao slične prednosti.
Studija je isključila sudionike s ekstremnim unosom kalorija i uzela u obzir čimbenike stila života i prehrane. Iako je identificirala jake povezanosti smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 s tamnom čokoladom, nije utvrdila uzročnost.
Unos mliječne i bijele čokolade možda neće dovesti do istih metaboličkih zdravstvenih koristi zbog većeg udjela dodanog šećera, utvrđenog prehrambenog faktora rizika za kardiometaboličke bolesti, ističu autori studije.
Visok sadržaj flavanola u tamnoj čokoladi, koji se također nalazi u voću i povrću, mogao bi igrati ulogu. Ti spojevi prethodno su bili povezani sa smanjenjem rizika od dijabetesa.
Potrebna su daljnja nasumična kontrolirana ispitivanja kako bi se ponovili ovi nalazi i dodatno istražili mehanizmi, dodali su autori navedenog istraživanja.
Predviđa se da će globalna prevalencija dijabetesa, koja je 2019. godine zahvatila 463 milijuna ljudi, porasti na 700 milijuna do 2040. godine. Nova otkrića daju nadu sugerirajući da bi prilagodbe prehrane, poput odabira tamne čokolade, mogle podržati napore u prevenciji dijabetesa.
Izvor: Science Alert