Modernini stručnaci vjeruju kako je njihovo cjepivo učinkovito i protiv "britanske" i "južnoafričke" varijante koronavirusa

Laboratorijski testovi pokazali su ohrabrujuće rezultate - antitijela nastala cijepljenjem uspješno su prepoznala i neutralizirala nove varijante virusa.

Martina Čizmić | 25.01.2021. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici iz farmaceutske tvrtke Moderna objavili su kako rani testovi ukazuju na to da je njihovo cjepivo protiv COVID-19 učinkovito i protiv novih varijanti koronavirusa koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

Kako su objavili znanstvenici, radi se o ranim laboratorijskim testovima te su potrebne dodatne studije kako bi potvrdile da je isto točno i za osobe koje su se već cijepile Moderninim cjepivom.

Podsjetimo, "britanska" i "južnoafrička" varijanta koronavirusa pokazale su se viralnijima od originalne varijante koronavirusa zbog brojnih mutacija koje su se dogodile u virusu.

Iako su cjepiva protiv COVID-19 koja se trenutno nalaze na tržištu bazirana na ranijim varijantama koronavirusa, znanstvenici vjeruju kako će biti učinkovita i protiv novih varijanti ovog virusa. No, istovremeno upozoravaju kako razina njihove učinkovitosti možda neće biti jednaka.

Treba istaknuti da su se izjave Moderninih znanstvenika temeljile na uzorcima krvi osam osoba koje su dobile obje doze Modernina cjepiva. Testovi su pokazali kako su njihovi imunosni sustavi razvili dovoljno antitijela koja su prepoznala i nove varijante virusa te ih uspješno neutralizirala.

Iako su u Moderni uvjereni da će njihovo cjepivo biti dovoljno da zaštiti i od novih varijanti koronavirusa, najavili su kako započinju s testiranjem dodatne doze cjepiva koja bi osigurala zaštitu i od mutiranih varijanti cjepiva.

Kompanija će testirati dodatnu dozu cjepiva (mRNA-1273) kako bi proučila sposobnost daljnjeg povećanja neutralizirajućih sposobnosti protiv novih verzija virusa. Osim toga, kompanija razvija dodatnog kandidata za dodatak cjepivu (mRNA-1273.351) protiv varijante identificirane u Južnoafričkoj Republici, naveli su iz Moderne te dodali kako će dodatak cjepivu uključiti u pretkliničke i studije prve faze u SAD-u kako bi procijenili postoji li kakva imunološka prednost prilikom primanja dodatka, u odnosu na osnovno cjepivo.

Očekuju da dodatak cjepivu dodatno potakne razvoj antitijela kod cijepljenih osoba.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti