Modernino cjepivo protiv koronavirusa na korak do hitnog odobrenja u SAD-u, dobili gotovo jednoglasnu podršku stručnjaka

I drugo mRNK cjepivo protiv COVID-19 sve je bliže dozvoli za uporabu u SAD-u, a savjetodavni panel FDA-a gotovo je jednoglasno dao podršku za njegovo hitno odobrenje.

Branimir Vorša | 18.12.2020. / 09:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Panel stručnjaka američke Uprave za drogu i lijekove (FDA) dao je podršku i za drugo cjepivo protiv COVID-19 u SAD-u. Riječ je o mRNK cjepivu kompanije Moderna.

Šef FDA-a rekao je da će Modernino cjepivo biti brzo i odobreno, kako bi ta kompanija što prije počela slati milijune doza cjepiva koje čeka spremno za uporabu.

Podrška drugom po redu cjepivu koje će uskoro biti i službeno odobreno u SAD-u dolazi samo par dana nakon početka najveće kampanje za cijepljenje i imunizaciju u povijesti te zemlje.

Jedna od glavnih razlika između Modernina i Pfizer/BioNTechova cjepiva jest u tome što se Modernino cjepivo može skladištiti na -20 stupnjeva, dok se Pfizerovo treba skladištiti i držati na -75 Celzijevih stupnjeva, što njegov transport čini vrlo kompliciranim.

Baš kao i Pfizerovo, i Modernino cjepivo davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana.

Osim u SAD-u, na odobrenje Modernina cjepiva se čeka i u Velikoj Britaniji, Europskoj uniji, Kanadi, Japanu, Južnoj Koreji i Švicarskoj. Navedene zemlje već su naručile desetke milijuna doza tog cjepiva.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti