Modernizirao je kompaniju i na vrijeme prepoznao trendove: On je najbolji CEO ove godine

Jedan od glavnih razloga zašto je odabran za najboljeg izvršnog direktora godine leži, među inim, i u načinu na koji je utjecao na smjer razvoja umjetne inteligencije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2023. / 14:55

Satya Nadella (Foto: Afp)

Godina koja je na izmaku prošla je u znaku umjetne inteligencije. Iako brojne kompanije godinama koriste AI, s ChatGPT-jem sve se promijenilo te je ovaj AI alat približio revolucionarnu tehnologiju i običnim korisnicima, dok gotovo da nema kompanije u kojoj se nije počela koristiti umjetna inteligencija. Kompanije koje najviše povezujemo uz razvoj AI su OpenAI, koja i stoji iza ChatGPT-a i Nvidia, čiji se hardver najviše koristi za razvoj i treniranje umjetne inteligencije.

Microsoft Copilot Izvršni direktor Microsofta najavio veliku promjenu: Evo što bi moglo zamijeniti tipku Start na Windowsima

Upravo su šefovi tih kompanija - Sam Altman i Jensen Huang bili među finalistima izbora CNN Businessa za izvršnog direktora godine koji se bira na temelju kvalitete liderstva i upravljanja, dok se svake godine u obzir uzimaju i neki subjektivni faktori, kao i trendovi. Ove godine, jasno, apsolutni trend je upravo umjetna inteligencija, a titulu izvršnog direktora godine na kraju je ipak ponio - Satya Nadella. Njegova sposobnost upravljanjem nosača zrakoplova kakav je Microsoft u novo razdoblje pokazala se izvanredna, komentirao je tržišni analitičari DA Davidsona Gil Luria.

Jedan od glavnih razloga zašto je CEO Microsofta odabran za najboljeg izvršnog direktora godine također leži u načinu na koji je utjecao na smjer razvoja umjetne inteligencije. Iako je utjecaj Altmana i Huang na ovom polju zasigurno veći, na CNN-u naglašavaju kako je Microsoft na vrijeme prepoznao važnost AI-a, uložili su milijarde dolara u OpenAI te su implementirali ovu tehnologiju u manje-više cijeli svoj ekosustav proizvoda. To su prepoznali i investitori te je cijena dionice Microsofta ove godine porasla za oko 55 posto.

Nema dvojbe da je 2023. bila godina umjetne inteligencije. Više ne razgovaramo samo o apstraktnim inovacijama, već svjedočimo stvarnim proizvodima, razvoju i pomacima u produktivnosti. Na kraju dana, ova će inovacija jedino biti korisna ako nam pomogne u našim karijerama, zajednicama, zemljama, komentirao je za CNN Satya Nadella.

Slika nije dostupna Microsoft planira uložiti veliki novac u tehnologiju za koju kažu da predstavlja sljedeći val računalstva

Nadella je svoju karijeru u Microsoftu počeo još u ranim devedesetima, a tijekom godina napredovao je od inženjera pa do najvažnije pozicije na kojoj je zamijenio Stevea Ballmera prije skoro deset godina. Dok se početkom prošlog desetljeća na Microsoft gledalo kao na kompaniju koja se slabo prilagođava trendovima (što je najbolje vidljivo na tržištu mobilnih uređaja), sada je situacija potpuno drukčija. Nadella je godinama radio na unutarnjim poboljšanjima u Microsoftu - od pojedinačnih timova do proizvoda, a danas je to jedna od dominantnih kompanija kada je u pitanju najveći tehnološki trend, umjetna inteligencija.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti