Mogli biste se iznenaditi: Novo istraživanje otkriva koja generacija ima najviše seksualnih odnosa mjesečno, a koja najmanje

Novo istraživanje otkriva koja generacija ima najmanje ili najviše seksualnih odnosa i koja je najpustolovnija u istraživanju vlastite seksualnosti, te redefinira modernu seksualnost i odnose među generacijama.

Branimir Vorša | 05.09.2024. / 11:19

Seksualni užitak
Seksualni užitak (Foto: Getty Images)

Nedavna studija Instituta Kinsey na američkom Sveučilištu Indiana pruža nove uvide u seksualno ponašanje različitih generacija. Izvješće pod nazivom "The State of Dating: How Gen Z Redefining Sexuality and Relationships" analiziralo je seksualne živote 3310 korisnika aplikacije za spojeve Feeld. Sudionici su bili u dobi od 18 do 75 godina i dolazili su iz 71 različite zemlje.

Zlatna sredina

Par u kravetu, ilustracija Otkriven zanimljiv slučaj muškarca čiji je seksualni život definicija "živopisnog"

Generacija Z (najmlađa generacija u istraživanju) ističe se nižom seksualnom aktivnošću od ostalih generacija, s prosječno tri seksualna odnosa mjesečno, jednako kao i najstarija, "Boomers" generacija (rođeni između 1946. i 1964. godine). Milenijalci (1981. do 1996. godina rođenja) i generacija X (1965. do 1980. godina rođenja) prijavili su nešto više stope seksualne aktivnosti, svaki u prosjeku pet puta mjesečno. Generacija Z i Boomersi pokazali su gotovo identičnu učestalost seksualnih odnosa, što sugerira da i najmlađe i najstarije odrasle osobe imaju najmanje seksualnih odnosa, napisali su autori istraživanja, predvođeni dr. Justinom Lehmillerom.

Isto tako, gotovo polovica ispitanika generacije Z opisala je sebe kao samce, u usporedbi sa samo 20 posto milenijalaca, generacije X i pripadnika boomersa. Unatoč tome, čini se da je generacija Z više eksperimentira sa svojom seksualnošću. Prema studiji, 55 posto ispitanika generacije Z izjavilo je da je otkrilo novu nastranost otkako su se pridružili Feeldu, u usporedbi s 49 posto milenijalaca, 39 posto generacije X i 33 posto boomersa.

Cilj istraživanja

Žena s mobitelom leži na krevetu i čita poruke, ilustracija Istraživanje otkrilo što žene najviše "pali" tijekom sextinga - muškarci, obratite pažnju

Postoje najmanje dva objašnjenja za to, napominju autori studije. Starije odrasle osobe možda su već istražile svoje sklonosti, dok mlađe odrasle osobe danas pokazuju veći interes za nastranosti, što ih čini otvorenijima za istraživanje svoje seksualnosti.

Znanstvenici se nadaju da će ova studija potaknuti šire razumijevanje razvoja seksualnog ponašanja i odnosa. Unatoč dugogodišnjoj sklonosti ljudi da usko kategoriziraju seksualnost i odnose, oni su uvijek postojali u kontinuumu. Što više možemo razumjeti i prihvatiti ovu jednostavnu činjenicu ljudskog života, to ćemo svi biti spremniji za potragu za zadovoljstvom i srećom, zaključili su.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti