Otkriven zanimljiv slučaj muškarca čiji je seksualni život definicija "živopisnog"

Muškarac iz Irana ima poseban pogled na svijet nakon seksa.

Branimir Vorša | 21.08.2024. / 12:18

Par u kravetu, ilustracija
Par u kravetu, ilustracija (Foto: Getty Images)

31-godišnji oženjeni muškarac, identificiran kao 'Gospodin R.', tijekom orgazma doživljava neobičan fenomen, svijet oko njega okupan je ružičastom bojom. Objekti mu djeluju oštrije i svjetlije, a okolina izgleda kao u rano jutro, bez obzira na stvarno vrijeme. Nakon podvrgavanja višestrukim testovima, iranski liječnici dijagnosticirali su mu sinesteziju, rijetko stanje u kojem se osjeti preklapaju, uzrokujući da pojedinci dožive stvari poput "kušanja boja" ili "osjećaja zvukova".

Izjavio je da je tijekom orgazama doživio promjene vizualne jednakosti kad god su mu oči bile otvorene, te je vidio predmete oštrije i svjetlije nego inače. Opisao je te promjene kao 'visoki kontrastni vid s dominantnom ružičastom bojom posvuda' i rekao da je okolina postala svjetlija kao da je rano jutro, čak i ako je okolina mračna, pojašnjavaju liječnici koji su svoja zapažanja objavili u časopisu Psychiatry.

Bez tretmana - i posljedica

Gospodin R., koji je i sam liječnik, isprva je svoje stanje pokušao liječiti antidepresivom Sertralinom. Međutim, nakon tri mjeseca potražio je pomoć u bolnici, gdje su mu otkrili navedeno rijetko neurološko stanje. Također je otkrio da je kao dijete doživio izmijenjenu percepciju zbog bolova u prsima, zbog neispravnog srčanog zaliska, koji su prestali nakon što je problem sa zaliskom riješen.

Iako mu nije pružen nikakav specifičan tretman, gospodin R. je izjavio da je zadovoljan svojim seksualnim životom i da nema erektilnu disfunkciju. Sinestezija se javlja kada se živčani signali križaju, izazivajući miješane osjećaje. Iako je točan razlog zašto orgazam može izazvati sinesteziju nije jasan, on bi mogao biti povezan s valom hormona i moždanom aktivnošću tijekom tog čina.

Sinestezija, često povezana s atipičnim razvojem mozga u djetinjstvu, ne smatra se bolešću, a mnogi s tim stanjem vode normalne, obogaćene živote.

Za razliku od prethodnih izvješća, naš je pacijent iskusio orgazam u boji, kao vrstu sinestezije koja ne mora negativno utjecati na seksualni život muškaraca, zaključili su iranski liječnici.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti