Motional počinje s testiranjem robotaksija u Los Angelesu

Hyundaijev Motional, u partnerstvu s Lyftom, već za dvije godine namjerava pokrenuti robotaksi servis u nekoliko američkih gradova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.08.2021. / 15:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojne su kompanije daleko odmakle s razvojem autonomne tehnologije za automobile, a jedna od njih je i Motional, tvrtka koju su zajedno osnovali Hyundai i Aptiv. Motional svoje autonomne automobile već testira u nekoliko gradova u SAD-u te u Singapuru, a ovaj tjedan najavili su kako uskoro kreću s testiranjima vozila bez vozača i u Los Angelesu. Ovo bi mogao biti najveći izazov do sada za Motional, s obzirom na promet u LA-u te će biti zanimljivo vidjeti kako će se njihovi automobili, odnosno računala snaći u prometnim gužvama Los Angelesa.

Slika nije dostupna Dok se u Hrvatskoj još žestoko raspravlja, Njemačka dala zeleno svjetlo autonomnim vozilima bez vozača na javnim cestama

Inače, tvrtka je u ovom gradu prisutna već pet godina, još od 2016. kada su otvorili prvi ured u kojem su smješteni inženjeri za razvoj hardvera i strojno učenje, a sada je planirano i širenje te otvaranje novih postrojenja u Santa Monici i povećanje broja zaposlenih. Vozila će se na početku testirati upravo oko novih ureda u Santa Monici te će se u njima nalaziti i vozači spremni u svakom trenutku preuzeti volan. Na temelju rezultata testova te kada dobiju potrebnu dozvolu, Motion bi trebao krenuti i s testiranjima automobila u kojima uopće neće biti vozača, no za tako proći će još neko vrijeme.

Za testiranje će koristiti Hyundaijeve električne automobile IONIQ 5. Upravo bi se ta vozila trebala koristiti i kao budući potpuno autonomni taksiji jednom kada kompanija pokrene svoj robotaksi servis. Oni će biti potpuno integrirani s Motionalovim sustavom autonomne vožnje te će biti opremljeni hardverom (lidar, radar i kamere) i softverom koji će omogućiti autonomiju četvrtog stupnja.

Slika nije dostupna Cruise u Kaliforniji dobio dozvolu za testiranje robotaksija s putnicima

Motional svoja vozila trenutačno testira u Bostonu, Pittsburghu i Las Vegasu te u suradnji s Lyftom za dvije godine namjeravaju pokrenuti robotaksi servis u nekoliko američkih gradova. No prije toga, potrebno je provesti brojna testiranja te mapirati gradove te, ako sve prođe bez problema, 2023. stanovnici na nekim područjima mogli bi putem aplikacije pozvati njihov taksi u kojem uopće neće biti vozača, već će ih pokretati isključivo računala.

Izvor: Engadget

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti