Može li niže od ovog? Novi kineski električni automobil ima nepobjedivu cijenu

BYD je ranije zadivio cijelu industriju sa svojim automobilom cijene niže od 10 tisuća dolara, no sada je dobio velikog konkurenta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2024. / 12:13

Wuling Bingo (Foto: GM)

Prije nekoliko mjeseci veliku pozornost medija koji prate tržište automobila privukao je BYD-jev električni model Seagull s početnom cijenom nižom od 10 tisuća dolara na kineskom tržištu. Takvim ciframa gotovo je nemoguće konkurirati, pogotovo tradicionalnim proizvođačima automobila, no prošlog se tjedna pojavio električni automobil koji je pokazao da se može niže i od toga.

Wang Chuanfu Šef BYD-a objasnio situaciju na tržištu automobila: Kinezi su jaki, a zapad je u strahu

Riječ je o vozilu Wulinga, tvrtke nastale partnerstvom kineskog SAIC-a (u čijem je većinskom vlasništvu) i GM-a, dok mali udio drži još nekoliko kineskih kompanija. Wuling je prošle godine lansirao model Bingo koji je prodan u 280 tisuća komada, a sada je predstavljena i njegova nova i cjenovno povoljnija verzija. Dok se dizajn automobila nije mijenjao, napravljena su određena poboljšanja oko opreme i povećana je maksimalna brzina te automobil sada općenito pruža veću vrijednost u odnosu na uloženo.

Wuling Bingo (Foto: GM)

A taj ulog, za jedan električni automobil uopće nije velik. Naime, početna cijena nove verzije Wulinga Bingo iznosi samo 7850 dolara. Riječ je o cifri za kinesko tržište preračunatoj iz yuana u dolare. Bingo je dostupan i u još nekoliko verzija, a najskuplja od njih jeftinija je od 12 tisuća dolara. Razlika između ove dvije verzije je ponajviše u motoru i dometu i ta razlika je osjetna. Naime, s najjeftinijom, light verzijom s jednim punjenjem baterije automobil može izvući tek nešto više od 200 km, dok je doseg najskuplje, Lingxi premium verzije dvostruko veći. U prodaji su još dva modela cijene oko 10 tisuća dolara i dosega od 333 km.

Dimenzije automobila također su ostale nepromijenjene i iznose 395/1708/1580 mm tako da je riječ o kompaktnom vozilu prvenstveno namijenjenom vožnji po gradu. Iako je cijena niska, tehnologije u automobilu ne nedostaje. Korisnici će cijeniti 10,25-inčni središnji zaslon, ključ s daljinskim upravljačem koji podržava bluetooth, elektronsku parkirnu kočnicu i mogućnost automatskog parkiranja. Treba spomenuti i podesiva kožna sjedala te čak 1240 litara prtljažnog prostora kada su stražnja sjedala spuštena.

Prototip električnog Renault Twingo Suradnja s Kinezima, a proizvodnja u Sloveniji: Renault planira električni automobil cijene do 20 tisuća eura

Motor snage 50kW može povući automobil do 130km/h, no taj se motor isporučuje samo u 3 skuplje verzije, dok s najjeftinijom verzijom s 30kW motorom možete maksimalno uhvatiti 100 km/h. Kapacitet baterije iznosi od 17,3 kWh na light modelu do 37,9 kWh na najjačem modelu. Sve, uključujući i najjeftiniju verziju podržavaju brzo punjenje pa se baterija s 30 na 80 posto može napuniti za 35 minuta

Iako je ovaj automobil dostupan i na nekim tržištima izvan Kine poput Filipina, nema informacija o tome da bi se mogao pojaviti u prodaji i na europskom tržištu, a ako do toga jednom zaista i dođe, njegova će cijena biti veća.

Izvor: Car news China 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti