Može li ovaj pogon pomoći stanovnicima jednog od najonečišćenijih gradova na svijetu da ponovno dišu?

Izgradnja tornja stajala je dva milijuna dolara, a kritičari tvrde da bi gradnja dovoljnog broja takvih 'čistača' u čitavome gradu odnijela golemu svotu javnog novca te da bi bilo bolje napore usmjeriti na izvore smoga.

Hina | 24.08.2021. / 07:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glavni indijski grad, New Delhi, u ponedjeljak je pustio u pogon svoj prvi "smog tower", toranj za smog koji bi trebaoj smanjiti onečišćenje zraka koje se smatra uzrokom tisuća preuranjenih smrti svake godine, no stručnjaci su skeptični.

Koncentracija sićušnih štetnih čestica u zraku u Delhiju redovito prelazi dopuštenu granicu i do 20 puta, osobito zimi kada je 20 milijuna stanovnika grada uronjeno u štetan sivi pokrivač od smoga.

Na vrhu tornja visokog 25 metara postavljeno je četrdeset golemih ventilatora koji bi, putem filtera trebali pumpati 1000 kubičnih metara zraka u sekundi. Na taj bi se način količina štetnih mikročestica u radijusu od jednog četvornog kilometra trebala prepoloviti, kažu inženjeri.

Danas je za Delhi velik dan u njegovoj borbi za čist zrak i protiv onečišćenja, rekao je ministar Arvind Kejriwal nakon puštanja u pogon ventilatora koji su postavljeni na tornju blizu vrlo prometnog dijela pokraj velikog shopping centra.

Smog-Free Tower (Foto: Studio Roosegaarde) Spas za gradove: Pročistač zraka koji "jede" smog i izbacuje "dragulje"

Instalaciju bi trebalo promatrati na eksperimentalan način. Kanimo analizirati podatke i ako se pokaže da je ona djelotvorna, podignut ćemo više sličnih tornjeva na raznim mjestima u Delhiju, dodao je Kejriwal.

Izgradnja tornja stajala je dva milijuna dolara, a kritičari tvrde da bi gradnja dovoljnog broja takvih 'čistača' u čitavome gradu odnijela golemu svotu javnog novca te da bi bilo bolje napore usmjeriti na izvore smoga.

A to znači na ispušne plinove vozila, tešku i prerađivačku industriju, građevinarstvo, sagorijevanje otpada i goriva. Zimi bi se trebalo usredotočiti na spaljivanje usjeva u susjednim regijama.

Želimo jasno reći da je ovo uzaludno..., apsolutno gubljenje novca i vremena, rekao je AFP-u Karthik Ganesan iz Vijeća za energiju, okoliš i vode.

Sada kad je novac poreznih obveznika potrošen, neka Delhi bude test-grad za sve ostale indijske gradove. Tako ćemo zajamčiti a da nijedan drugi grad neće ići u trošak za zamisli koje si ne možemo priuštiti, dodao je.

Po podacima WHO-a u Indiji se nalazi 14 od 15 najonečišćenijih gradova svijeta.

Rezultati studije objavljeni 2020. godine u Lancetu pokazali su da je u Indiji zabilježeno 1,67 milijuna smrtnih slučajeva koje se povezuju s onečišćenim zrakom u 2019., od toga je gotovo 17.500 pomrlih bilo samo u Delhiju.

Kina je 2018. izgradila puno veći "smog tower" visok 60 metara u iznimno onečišćenom gradu Xianu, no eksperiment dosad nije zaživio u ostalim gradovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti