Može li ovaj SUV preokrenuti ploču za Volkswagen na tržištu e-automobila?

U VW sigurno nisu zadovoljni trenutačnom situacijom na tržištu električnih automobila, a situaciju bi mogao promijeniti cjenovno povoljni SUV.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2023. / 09:30

VW ID.2all SUV (Foto: Platforma X)

Volkswagen je još ranije ove godine najavio električni automobil koji bi, nadaju se u njemačkoj kompaniji, trebao privući veliki broj kupaca. Mnogima koji razmišljaju o kupovini vozila s električnim motorom najveći je problem cijena, a ID.2all, za kojeg kažu da prostran kao Golf, ali pristupačan kao Polo, bit će cjenovno najpovoljniji električni Volkswagen cijene oko 25 tisuće eura.

Volkswagen Totalna nostalgija: VW bi mogao predstaviti električnu verziju još jedne legende

Ovaj tjedan saznali smo nove planove Volkswagena vezane uz model ID.2, a to je da osim modela koji bi trebao biti u klasi Pola, pripremaju i njegovu SUV varijantu. Jedan od glasnogovornika u kompaniji Stepan Rehak na platformi X objavio je prvu fotografiju ovog automobila, odnosno njegove siluete. Slika ne otkriva previše, no otkrivaju se detalji agresivnog dizajna u kojem možemo prepoznati sličan dizajnerski jezik korišten i na drugim električnim SUV modelima ove kompanije.

Kada su krenuli s elektrifikacijom, iz VW-a su najviše očekivali od modela ID.3 koji je, nakon Bube i Golfa, trebao biti njihov treći najvažniji automobil u povijesti. Već sada je jasno kako je u tom pogledu automobil podbacio jer današnji kupci imaju drukčije navike te preferiraju modele iz SUV kategorije. Kompanija je do sada predstavila dva takva modela (ID.4 i ID.5), a čini se kako će najveća očekivanja imati od modela ID.2all SUV jer će biti riječ o njihovom najjeftinijem SUV-u. Ovaj automobil na tržištu će se pojaviti nakon klasičnog modela ID.2all tako da ga ne treba očekivati prije 2026. godine.

Oba ova modela iz serije ID.2 trebala bi koristiti novu njemačku tehnologiju, odnosno platformu MEB Entry koja će omogućiti korištenje 38kWh i 58kWh baterija uz potencijalan doseg od solidnih 450 km. Za očekivati je da će automobili imati i podršku za brzo punjenje tako da će se baterija od 10 do 80 posto napuniti za manje od 30 minuta.

O cijeni je, naravno, još rano razgovarati, no jasno je kako će ona biti veća u odnosu na klasičan model i za sada se spominje cifra od oko 30 tisuća eura.

Volkswagen Poznato je i kako to misle napraviti: Za 3 godine stiže električni Volkswagen cijene 19 tisuća eura

Na tržištu na kojem glavnu riječ vodi Tesla, a sve su opasniji konkurent kineske kompanije poput BYD-a, tradicionalnim proizvođačima automobila treba jedan bestseller, model koji će svojim izgledom, performansama i cijenom privući mase te pokazati kako i ove tvrtke imaju značajno mjesto na potpuno novom tržištu. Za Volkswagen, upravo bi ID.2all SUV mogao bi biti takav automobil koji bi, nadaju se u toj kompaniji, mogao preokrenuti situaciju na tržištu električnih vozila.

Izvor: Autoblog

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti