Dok su kineski električni automobili sve popularniji, VW pauzira rad u tvornicama zbog slabije potražnje

Njemački automobilski div će na dva tjedna pauzirati rad u tvornicama u Zwickau i Dresdenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2023. / 11:49

Volkswagen ID.3 (Foto: Afp)

Popularnost električnih automobila raste iz godine u godinu, dok je Tesla po tržišnoj vrijednosti odavno pretekla tradicionalne kompanije koje su ovim tržištem dominirale desetljećima. I šefovima takvih tradicionalnih automobilskih tvrtki jasno je kako se stvari mijenjaju i trebaju im se prilagoditi, a jedan od predvodnika takve promjene fokusa s automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem na električne automobile trebao je biti Volkswagen.

VW ID. GTI Nabrijani električni Volkswagen: Legendarna verzija automobila stiže i u verziji na struju

Njemačka kompanija već je predstavila nekoliko modela vozila s električnim motorima, a većina njihovih planova također je vezana uz elektrifikaciju. Ipak, čini se kako situacija ipak ne ide onako kako su željeli. To se pogotovo odnosi na njihov model ID.3. Prilikom njegova predstavljanja najavljivalo se kako će to biti treći najvažniji automobil u povijesti kompanije, nakon Bube i Golfa, no posljednje informacije pokazuju kako je interes za njim puno manji od očekivanog.

Kako prenose automobilski mediji, zbog “trenutačne situacije na tržištu”, odnosno zbog smanjenje potražnje za ovim modelom, ali i Cuprom Born, VW će privremeno obustaviti proizvodnju ova dva automobila. Tvornica u Zwickau tako će biti na prisilnom odmoru od 2. do 13 listopada, dok će tvornica u Dresdenu pauzirati s radom od 2. do 16. listopada. 

Nije poznato za koliko će modela VW smanjiti proizvodnju s pauziranjem rada, a prema nekim ranijim informacijama kompanija bi u budućnosti mogla u potpunosti zatvoriti tvornicu u Dresdenu. Navodno bi time uštedjeli oko 20 milijuna eura godišnje na troškovima. Situacija na ovom tržištu ne utječe samo na proizvodnju automobila, već i na zaposlenike. VW tako neće, kako su ranije planirali, ponuditi ugovore za stalno 269 zaposlenika koji su bili zaposleni na ugovore na određeno vrijeme.

AC Počela proizvodnja električne limuzine prozvane šampionom učinkovitosti

Usprkos slabijoj potražnji za ovim vozilima, VW naravno, neće odustati od njihove prodaje. Nedavno su tako predstavili nadograđeni model ID.3, a trenutačno rade i na poboljšanjima za model Cupra Born.

Izvor: Carscoops
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti