Mozilla i Geeksphone zajedno u osvajanje brzorastućih tržišta

Mozilla i španjolski startup Geeksphone dogovorili su zajedničku suradnju kako bi realizirali cjenovno iznimno pristupačne smartphoneove za velika brzorastuća tržišta (čitaj: Kina, Indija, Brazil). Prvi uređaji koji će krenuti u proboj su Keon i Peak, a riječ je ujedno o prvim smartphoneovima koji će se bazirati na Mozillinom web OS-u temeljenom na HTML 5 tehnologiji

Zimo Zimo Ante Malenica | 22.01.2013. / 16:09

Mozilla i Geeksphone zajedno u osvajanje brzorastućih tržišta

Mozilla i španjolski startup Geeksphone dogovorili su zajedničku suradnju kako bi Mozilla mogla realizirati cjenovno iznimno pristupačne smartphoneove za velika brzorastuća tržišta (čitaj: Kina, Indija, Brazil).Tako su danas predstavljeni prvi developer preview uređaji - (narančasti) Keon i njegov dominantniji (bijeli) brat Peak. Riječ je o prvim smartphoneovima koji će se bazirati na Mozillinom web OS-u temeljenom u potpunosti na HTML 5 tehnologiji.

Kada bi išli cjepidlačiti, smartphone ne bi bila točna definicija Keona - to će biti više klasični mobitel s nešto bogatijim funkcijama, a razlog tome je prvenstveno cjenovna pristupačnost. Osim siromašnijeg korisničkog iskustva, hardverska pozadina uređaja biti će sve samo ne impozantna.

Konkretno, govorimo o pozadini uređaja koja će se bazirati na jednojezgrenom Snapdragon S1 procesoru radnog takta 1 Ghz, 512 MB radne memorije, 4 GB diskovnog prostora, a izvana korisnici će vidjeti 3-megapikselnu kameru te ekran osjetljiv na dodir rezolucije 430*320 piksela. Wi-fi/3G podrška se podrazumijevaju. Sve u svemu, sasvim osnovne stvari koje korisnik očekuje od modernog mobilnog uređaja, sve upakirano u paket pristupačne cijene.

Ukoliko pogledamo Peak, možemo ga bez problema staviti u definiciju smartphonea. Osim što će tehnički biti mnogo dotjeraniji (1.2GHz dual-core Snapdragon S4 procesor, 512 MB RAM-a, 4 GB interne memorije, 4.3-inčni ekran rezolucije 960*540 piksela, 8-megapikselna kamera), i dalje ne bi trebao biti preskup, što znači da bi uređaj itekako mogao biti konkurentan. Iako je datum izlaska Peaka trenutno nepoznat, vjerujemo kako bi svojom pojavom na europskom tržištu zasigurno izazvao veće zanimanje korisnika. Keon bi mogli ugledati već krajem idućeg mjeseca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti