Mozilla nema namjeru vraćati Firefox na iOS uređaje

U sklopu SXSW okupljanja u američkom Austinu, potpredsjednik Mozillinog odjeljenja orijentiranog na proizvode, Jay Sullivan, izjavio je kako Mozilla neće vraćati Firefox na iOS platformu dokle god će Apple biti „neprijateljski nastrojen“ prema third-party preglednicima.

Zimo Zimo Ante Malenica | 11.03.2013. / 12:38

Mozilla nema namjeru vraćati Firefox na iOS uređaje

U sklopu SXSW okupljanja u američkom Austinu, potpredsjednik Mozillinog odjeljenja orijentiranog na proizvode, Jay Sullivan, izjavio je kako Mozilla neće vraćati Firefox na iOS platformu dokle god će Apple biti „neprijateljski nastrojen“ prema third-party preglednicima. Riječ je o svojevrsnoj potvrdi rujanske odluke o povlačenju Mozille Firefox Homea sa App Storea koja se realizirala kao posljedica nemogućnosti da Mozilla razvija svoj preglednik u skladu s ciljanom razine kvalitete koju ostvaruje na drugim platformama.

Konkretno, problematičnom se pokazala nemogućnost implementacije sofisticiranih rendering i javascript enginea u iOS inačicu preglednika čime korisnici nisu u mogućnosti dobiti preglednik koji bi odgovarao Mozillinim standardima kvalitete. Tu je i općenito otežan rad sa alternativnim preglednicima pošto na iOS-u nije moguće imati zadan preglednik osim Applevog Safarija.

Iako se ovo čini kao razumljiva odluka Mozille, ona je svakako u domeni riskantne. Naime, Firefox je na mobilnom tržištu prisutan tek na manje od 1% tržišta, dok Safari drži 55% istog. Istina, Mozilla se pokušava probiti sa svojim OS-om na low-end smartphone tržištu, no tek treba vidjeti koliko će se ta strategija pokazati uspješnom za jedan nedokazani OS.

Zaključak cijele rasprave na kojoj su sudjelovali i Operini predstavnici bio je sljedeći – kako bi se preglednici adekvatno razvijali, a time i web općenito, korisnici moraju imati mogućnost izbora. Zanimljiva je bila reakcija publike na tu konstataciju – nakon što su izlagači vidjeli kako većina sudionika ima jedan od iPhone uređaja, pitali su korisnike je li „pate“ zbog manjka izbora. Samo manjina je potvrdila da im to zbilja smeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti