Muči li i vas ovaj problem kad uzmete pametni telefon u ruke? Donosimo savjete kako to promijeniti

Koliko imate fotografija u svom pametnom telefonu kojima niste zadovoljni? Evo kako to promijeniti.

Martina Čizmić | 31.05.2024. / 14:40

Honor Magic6 Pro (Foto: Honor)

Otkako su se na tržištu pojavili prvi digitalni fotoaparati, na kojima više nismo morali paziti koliko smo fotografija snimili (jer smo uvijek mogli obrisati one "loše"), broj fotografija koje snimamo rapidno raste. Dodamo li tome i mobilne uređaje s kamerom, ispada da nikad prije nismo snimali toliko fotografija. 

No, koliko smo zapravo zadovoljni tim fotografijama? Upravo zbog činjenice da ih možemo napraviti stotine, često snimamo i više nego što nam je potrebno da bismo napravili dobru fotografiju. 

Svemirski blagdanski vijenac FOTO I priroda se zaogrnula u blagdansko ruho: Pogledajte neke od najljepših fotografija

Istraživanje koje je proveo Censuswide, na zahtjev Honora, na više od 10 tisuća ispitanika u Europi, pokazalo je da čak 75 posto Europljana okine cijeli niz fotografija prije no što odaberu onu savršenu, što znači da prosječno imaju nevjerojatnih 268 neuspjelih pohranjenih fotografija na svojim pametnim telefonima, dok njih 12 posto ima i preko 400. 

Podaci su pokazali i kako žene imaju više od 100 neuspjelih fotografija na svom telefonu, u prosjeku 330 neupotrebljivih fotografija, dok ih muškarci obično imaju "tek" 224. Dob također igra važnu ulogu, pa tako generacija Z ima najviše fotografija, njih 360 na svojim pametnim telefonima, dok populacija u dobi od 35 do 45 godina imaju neiskorištenih 200 fotografija.

Rezultati istraživanja otkrivaju i kako je gotovo trećini Europljana u dobi od 18 do 45 godina neugodno kada nekome treba predugo vremena da ih dobro fotografira, dok se svaki peti osjeća frustrirano ako fotografske vještine njihovog prijatelja ili rođaka nisu dovoljno dobre.

Fotografiranje Savjeti stručnjaka: Evo kako snimati odlične fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja

Zanimljivo, dobre fotografske vještine nešto su što ljudi traže kod potencijalnog partnera.

Gotovo trećina izjavila je kako se osjećaju posebnije ako ih netko želi fotografirati, a 13 posto priznalo je da će vjerojatnije izaći s nekim tko je dobar u fotografiranju. Za manjinu je to čak i presudno – njih 6 posto čak je prestalo razgovarati s nekim zbog snimljene fotografije, 5 posto je prekinulo odnos jer im se nije svidjela njihova fotografija, a 14 posto se posvađalo s nekim zbog fotografije koja im se nije svidjela.

Gotovo polovica (46 posto) osjeća veliki pritisak kada ih netko zatraži da ih fotografiraju, a više od trećine (36 posto) priznaje kako nisu vješti u snimanju dobrog portreta. Unatoč pritisku da portretiraju savršenstvo, njih 59 posto istaknulo je kako se dobro osjeća kada okinu dobre portrete. Trećina ispitanika smatra kako dobra portretna fotografija može otkriti više o nekome, a 49 posto voli kada fotografija prikazuje nečiju osobnost.

Honor 90 - 1 (Foto: Zimo)

Kako napraviti dobar portret?

Ako niste sigurni kako napraviti dobru portretnu fotografiju, donosimo vam nekoliko konkretnih savjeta.

  • Vježbajte - što više fotografija napravite, to ćete bolje razumijeti gdje griješite. To ne moraju nužno biti fotografije neke osobe. Za vježbu će poslužiti i kućni ljubimac, plišana igračka ili jednostavno neki zanimljivi predmet. 
  • Upoznajte svoju kameru - možda zvuči glupo, ali svaka je kamera (bilo na pametnom telefonu ili fotoaparatu) priča za sebe. Želite li raditi dobre fotografije morate znati što vaša kamera može napraviti, a što ne može. Proučite korisnički priručnik, pogledajte video savjete na internetu ili pak pitajte nekoga tko ima istu takvu kameru za savjet. 
  • Naučite koristiti svjetlo - svjetlo može činiti razliku između dobre i loše fotografije. Najbolje je svjetlo koje se raspršuje po licu osobe koju slikate, no to je teško postići bez dobre opreme za rasvjetu. Stoga se poigrajte - isprobajte nekoliko kuteva i provjerite na fotografijama kako izgleda kad vam je osoba u sjeni, direktno na suncu ili pak kad joj sunce dopire sa strane. Svaki položaj daje drugačiji efekt i može učiniti razliku između dobre i izvrsne fotografije. 

Vatromet Napravite savršene fotografije vatrometa ili ljetnih oluja uz ove jednostavne savjete

  • Prepoznajte dobru kompoziciju - ako vam je teško procijeniti što su trećine na fotografiji ili kako rasporediti osobe i objekte, pomozite si uključivanjem "grida" odnosno mreže na kameri pametnog telefona i jednostavno iskoristite kućice koje će vam se pokazati na ekranu.
  • Postavite fokus svoje kamere - iako smo često u napasti da se fokusiramo samo na jedan predmet (onaj koji je direktno pred nama), iskušajte i fokusiranje na predmete sa strane ili malo dalje od osobe koju slikate. Dobit ćete zanimljive efekte koji će fotografiju učiniti još upečatljivijom.
  • Držite telefon mirno - današnji pametni telefoni u većini slučajeva imaju ugrađene stabilizatore kamera, no to ne znači da možete raditi dobre fotografije ako vam se ruke stalno tresu. Zato, iskoristite policu, klupu ili tlo kako biste smirili kameru i napravili najbolju fotografiju
  • Eksperimentirajte - istražite mogućnosti i filtere koji se skrivaju u aplikaciji vaše kamere. Isprobajte dulje i kraće ekspozicije koje se kriju u profesionalnom načinu rada i odaberite najbolje za tu fotografiju.
  • Zatražite povratnu informaciju - pitajte osobu koju slikate, sviđa li joj se fotografija koju ste upravo napravili. Povratne informacije pomoći će vam da bolje razumijete svaku osobu koju fotografirate, ali i da uočite što je toj osobi važno na fotografiji. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti