MUP i CARNet obnovili suradnju na sigurnosti domaćeg cyber-prostora

Sporazum je obnovljen kako bi se očuvala sigurnost kibernetičkog prostora Republike Hrvatske.

Martina Čizmić | 29.10.2017. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon tri godine, obnovljen je Sporazum o suradnji na prevenciji i rješavanju računalnih incidenata i drugih oblika računalnog kriminaliteta između Ministarstva unutarnjih poslova i CARNeta (Nacionalnog CERT-a). Sporazum je obnovljen u cilju očuvanja sigurnosti kibernetičkog prostora Republike Hrvatske.

Kako ističu u CERT-u, suradnja je potrebna zbog masovne, intenzivne uporabe računala i druge elektroničke opreme te interneta, sofisticiranih metoda zlouporaba informacijske tehnologije, iskorištavanja računalno-sigurnosnih slabosti, upotrebe zloćudnog softvera, mogućnosti ostvarivanja visokog stupnja anonimnosti, kao i drugih čimbenika kojima smo svjedoci u današnjem digitalnom dobu.

Mjesec listopad europski je mjesec cyber-sigurnosti te se diljem Europe održavaju razne kampanje podizanja svijesti korisnika o sigurnosnim aspektima korištenja interneta, produbljuje se suradnja između ekspertnih skupina za računalnu sigurnost i razmjenjuju se informacije o računalno-sigurnosnim incidentima. Kako se mjesec cyber-sigurnosti obilježava i u Hrvatskoj, ovim se sporazumom produbljuje suradnja između tijela nadležnih za računalnu sigurnost u RH te predstavlja temelj za daljnji razvitak sposobnosti za odgovaranjem na računalno-sigurnosne ugroze.

Obzirom na činjenicu da suvremeni način borbe protiv računalnog kriminaliteta, kao osnovni preduvjet uspješnosti, podrazumijeva dijeljenje informacija između relevantnih institucija i visoki nivo tehničkih predznanja, MUP i CARNet suglasno su osigurali međusobnu suradnju kako bi uvijek bili spremni na računalno sigurnosne izazove kojih je sve više.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti