MUP-ov forenzički centar u borbi protiv koronavirusa: Forenzičari će istraživati povezanost COVID-19 i ljudskog genoma

Istraživanje u kojem će sudjelovati Centar „Ivan Vučetić“ bit će poduprto proračunom od milijun i pol kuna, a bavit će se utvrđivanjem povezanosti težine kliničkih simptoma i genetičkih značajki oboljelih osoba uporabom tehnologije sekvenciranja genetičke informacije.

Hina | 07.07.2020. / 17:07

22.08.2019
Centra za krim vještačenja Ivan Vučetić (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

 MUP-ov forenzički Centar 'Ivan Vučetić' uključio se na poziv PMF-a u istraživanje Covida-19 te će u njegovom laboratoriju prvi put na svijetu biti ispitana potencijalna povezanost osobitog dijela ljudskog genoma s kliničkim manifestacijama bolesti Covid-19, izvijestilo je MUP.

Laboratorij za masivno paralelno sekvenciranje Centra „Ivan Vučetić“ prihvatio je poziv na suradnju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) da znanstvenom ekspertizom i opremom pridonese realizaciji projekta namijenjenog otkrivanju čimbenika rizika tijekom pandemije.

Projekt PMF-a je uz još 10 najbolje rangiranih odabran za financiranje na natječaju vrijednom 14 milijuna kuna koji je u ožujku raspisao Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost budući da se svijet prvi puta suočava s ogromnim izazovom borbe protiv te nove bolesti.

Istraživanje u kojem će sudjelovati Centar „Ivan Vučetić“ bit će poduprto proračunom od milijun i pol kuna, a bavit će se utvrđivanjem povezanosti težine kliničkih simptoma i genetičkih značajki oboljelih osoba uporabom tehnologije sekvenciranja genetičke informacije.

Uz to će se odrediti genetički slijed virusa svakog pacijenta, mutacije virusne RNA unutar hrvatske populacije te ispitati kako na tijek bolesti utječe međuodnos virusnih mutacija i genetičke podloge pojedinca.

Puni naziv projekta je „Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19“.

Uz Centar „Ivan Vučetić“, u tom interdisciplinarnom istraživanju sudjeluje preko dvadeset istraživača iz KB Dubrava, KBC Sestre Milosrdnice i Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Instituta Ruđer Bošković, kao i predstavnici Prirodoslovno-matematičkog, Medicinskog, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

U projekt su također uključeni i međunarodni stručnjaci iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia, kao i suradnici iz dijaspore s njemačkog Sveučilišta u Tübingenu.

MUP navodi da će time i na znanstvenoj razini ojačati svoje napore u borbi protiv pandemije koronavirusa u našoj zemlji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti