MUP upozorava na novu prevaru: Šire se lažni mailovi s teškim optužbama protiv primatelja, ne odgovarajte na njih!

Iz MUP-a kažu kako je riječ o phishing kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2022. / 14:49

Prevara (Foto: Getty Images)

Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim je internetskim stranicama i Twitteru objavilo upozorenje o novoj prijevari koja se širi putem emaila. Iz MUP-a kažu kako je riječ o phishing kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare.

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava na prevare prilikom prodaje na internetskim oglasnicima

Mailovi su na adrese hrvatskih korisnika počeli stizati prošlog petka i, kako kažu u MUP-u, poslani su na veći broj adresa. U njima se nepoznata osoba predstavlja kao rukovoditelj organizacijske jedinice Uprave kriminalističke policije te iznosi teške optužbe na račun primatelja maila. U lažnom mailu tako se tvrdi kako je, nakon “zapljene kibernetičkog kriminalca”, protiv primatelja maila poduzeto nekoliko pravnih radnji i to za ozbiljna kaznena djela koja, među inim, uključuju pedofiliju i cyber pornografiju.

Prevarant od primatelja maila traži da odgovori na mail “u strogom” vremenskom roku od 72 sata, a ako primatelji ne odgovore protiv njih će se izdati nalog za uhićenje. Također, prevarant naglašava kako će te osobe biti registrirane kao seksualni prijestupnici, dok će podaci o njima biti objavljeni u medijima.

Slika nije dostupna Još jedna žrtva prevaranata: Brođanin htio zaraditi na kriptovalutama pa ostao bez više od 350 tisuća kuna

Svi koji prime ovaj mail nikako na njega ne smiju odgovarati, već je dovoljno tu poruku izbrisati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti