Policija ponovno upozorava na prevare prilikom prodaje na internetskim oglasnicima

Iako su iz policije u nekoliko navrata već upozoravali na slične prijevare, neki građani još nisu naučili lekciju.

Martina Čizmić | 04.08.2022. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija je u posljednje vrijeme, u nekoliko navrata upozoravala na sve češću praksu prijevara prilikom prodaje na internetskim oglasnicima. Tako su i ovaj put, u Postaji granične policije Novska, zaprimili prijavu 32-godišnjakinje koja je na oglasniku na internetu objavila oglas za prodaju te joj se 1. kolovoza putem WhatsAppa javila nepoznata osoba s kojom je dogovorila prodaju.

Slika nije dostupna Još jedna žrtva prevaranata: Brođanin htio zaraditi na kriptovalutama pa ostao bez više od 350 tisuća kuna

Kako ističu, nakon dogovora joj je nepoznata osoba poslala poveznicu
te ju tražila da unese svoje osobne podatke i podatke s kartice tekućeg računa kako bi se obavilo plaćanje. Nakon što je unijela broj kartice primijetila je da joj s računa nedostaje novac i shvatila je da je prevarena. Naime, poveznica koju je dobila bila je lažna, a podaci koje je unijela nisu omogućili "kupcu" da uplati novac, već da podigne novac s njenog računa.

Ovo nije ni prvi ni izolirani slučaj u kojem su građani, ne razmišljajući, otkrili svoje povjerljive financijske podatke prevarantima i tako ostali bez novca. Stoga policija još jednom upozorava građane da budu oprezni prilikom prodaje na internetu.

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe. Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu, pojašnjavaju iz policije te dodaju kako bi građani trebali izbjegavati dijeliti osobne podatke s nepoznatim osobama.

Slika nije dostupna Prevaranti vrebaju na društvenoj mreži: Agent FBI-a objasnio njihov modus operandi

Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište, dodaju na kraju iz policije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti