U posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj prijevara i pokušaja prijevara na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn. Kako je upozorio agent FBI-a Sean Ragan, napadi predstavljaju “značajnu prijetnju” korisnicima, a povezani su s investicijama u kriptovalute.

Slika nije dostupna Na hakerskom forumu objavljeni podaci o čak 500 milijuna korisnika LinkedIna

Prijevara najčešće započinje kontaktiranjem od strane korisnika LinkedIna koji nude pomoć oko zarade investiranjem u kriptovalute. Iako to samo po sebi zvuči sumnjivo i konstantno čitamo upozorenja (pa i u Hrvatskoj) kako u takvim situacijama treba biti jako oprezan, mnogi su i dalje vođeni idejom o lakoj i brzoj zaradi te svoje povjerenje i novac daju neznancima.

Na početku se ipak čini kako je sve legalno jer prevaranti prvo usmjeravaju osobe koje su kontaktirali na prave platforme za investiranje u kriptovalute, a nakon što steknu njihovo povjerenje, usmjere ih na prevarantske platforme. Nakon toga, umjesto brze zarade, slijedi šok i brzo pražnjenje računa.

Osobe koje su nasjele na takve prijevare u razgovoru s novinarima dio krivnje prebacile su i na LinkedIn jer smatraju da je riječ o kredibilnoj mreži kojoj se može vjerovati i koja bi ih trebala zaštititi. LinkedIn je razvio vlastiti sustav zaštite korisnika od takvih prijetnji koji može prepoznati i zaustaviti oko 96 posto lažnih profila i više od 99 posto spama i prijevara. Ipak, kako je rekao direktor zadužen za privatnost Oscar Rodriguez, jako je teško razlučiti lažne od stvarnih profila pa zato pomoć traže i od samih korisnika koje pozivaju da im prijave sumnjive profile.

Također, korisnicima savjetuju da se povezuju samo s ljudima koje poznaju i kojima vjeruju i da budu jako oprezni oko komunikacije s ljudima koje nisu upoznali uživo, a od njih traže novac. Još jedna stvar na koju su upozorili su ponude za posao koji zvuče predobro da bi bile istinite i na ponude u kojima se traži plaćanje unaprijed.

Kartica Splićanki nepoznati prevarant ispraznio bankovni račun nakon što mu je dala podatke koje nikako nije trebala dati

Kupovina na internetu Tamna strana internetske trgovine: Kako prepoznati prevarantsku stranicu i što napraviti ako vas ipak "upecaju"?

Što se tiče prijevare oko kripta, s obzirom na to da je stanje na tržištu trenutačno pesimistično, jasno je kako su sada mnogi suzdržani oko ulaganja, no jednom kada/ako ponovno krene veliki uzlazni trend i porast vrijednost kriptovaluta, ne treba sumnjati da će tu situaciju ponovno pokušati iskoristiti i prevaranti.

Izvor: Fortune

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju