Prevaranti vrebaju na društvenoj mreži: Agent FBI-a objasnio njihovi modus operandi

Iako situacija na kriptotržištu nije sjajna, prevaranti i dalje pronalaze načine da naivnim investitorima isprazne račune.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2022. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj prijevara i pokušaja prijevara na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn. Kako je upozorio agent FBI-a Sean Ragan, napadi predstavljaju “značajnu prijetnju” korisnicima, a povezani su s investicijama u kriptovalute.

Slika nije dostupna Na hakerskom forumu objavljeni podaci o čak 500 milijuna korisnika LinkedIna

Prijevara najčešće započinje kontaktiranjem od strane korisnika LinkedIna koji nude pomoć oko zarade investiranjem u kriptovalute. Iako to samo po sebi zvuči sumnjivo i konstantno čitamo upozorenja (pa i u Hrvatskoj) kako u takvim situacijama treba biti jako oprezan, mnogi su i dalje vođeni idejom o lakoj i brzoj zaradi te svoje povjerenje i novac daju neznancima.

Na početku se ipak čini kako je sve legalno jer prevaranti prvo usmjeravaju osobe koje su kontaktirali na prave platforme za investiranje u kriptovalute, a nakon što steknu njihovo povjerenje, usmjere ih na prevarantske platforme. Nakon toga, umjesto brze zarade, slijedi šok i brzo pražnjenje računa.

Osobe koje su nasjele na takve prijevare u razgovoru s novinarima dio krivnje prebacile su i na LinkedIn jer smatraju da je riječ o kredibilnoj mreži kojoj se može vjerovati i koja bi ih trebala zaštititi. LinkedIn je razvio vlastiti sustav zaštite korisnika od takvih prijetnji koji može prepoznati i zaustaviti oko 96 posto lažnih profila i više od 99 posto spama i prijevara. Ipak, kako je rekao direktor zadužen za privatnost Oscar Rodriguez, jako je teško razlučiti lažne od stvarnih profila pa zato pomoć traže i od samih korisnika koje pozivaju da im prijave sumnjive profile.

Također, korisnicima savjetuju da se povezuju samo s ljudima koje poznaju i kojima vjeruju i da budu jako oprezni oko komunikacije s ljudima koje nisu upoznali uživo, a od njih traže novac. Još jedna stvar na koju su upozorili su ponude za posao koji zvuče predobro da bi bile istinite i na ponude u kojima se traži plaćanje unaprijed.

Slika nije dostupna Splićanki nepoznati prevarant ispraznio bankovni račun nakon što mu je dala podatke koje nikako nije trebala dati

Slika nije dostupna Tamna strana internetske trgovine: Kako prepoznati prevarantsku stranicu i što napraviti ako vas ipak "upecaju"?

Što se tiče prijevare oko kripta, s obzirom na to da je stanje na tržištu trenutačno pesimistično, jasno je kako su sada mnogi suzdržani oko ulaganja, no jednom kada/ako ponovno krene veliki uzlazni trend i porast vrijednost kriptovaluta, ne treba sumnjati da će tu situaciju ponovno pokušati iskoristiti i prevaranti.

Izvor: Fortune

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti