Musk direktno odgovorio na pitanje o cjepivu: Neće se cijepiti protiv korone, a ponovno je kritizirao lockdown

Elon Musk smatra da on i dijete nisu rizična skupina koja bi trebala strahovati od koronavirusa, zbog čega se ne namjerava cijepiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2020. / 07:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od velikih kritičara lockdowna i općenitog načina postupanja država od početka pandemije bio je Elon Musk. Paniku i histeriju koja je nastala tijekom ožujka i travnja nazvao je glupom, rekao je kako je veća šansa da poginete u prometnoj nesreći nego od COVID-19 te je, usprkos naredbama o zatvaranju, radnike pozvao da se vrate u Tesline tvornice i nastave proizvodnju. Tada se našao pod velikim kritikama, no danas se i mnogi stručnjaci pitaju je li lockdown zaista bio nužan i jesu li države trebale drukčije postupiti, tj. jesu li se zdravlje i ljudski životi mogli spasiti uz neke manje restriktivne mjere.

Slika nije dostupna Američki liječnici iskazali velik interes za ruskim cjepivom Sputnik V: "Impresionirani smo ruskim znanstvenicima. Odgovarali su na pitanja bez zadrške"

Jedna od sljedećih velikih i svakako kontroverznih tema povezanih s koronavirusom bit će - cijepljenje. Internetom mjesecima kruže različite teorije zavjere zbog kojih je kod dijela ljudi prilično poljuljano povjerenje u cjepivo, no usprkos tome brojne kompanije ulažu milijarde dolara u njegov razvoj jer bi nam ono moglo pomoći da nam se životi vrate u staro normalno.

Gostujući u podcastu poznate tehnološke novinarke Kare Swisher, Elon Musk odgovarao je, među inim, i na pitanjima o koroni i cjepivu. Na pitanje o tome želi li se cijepiti direktno je odgovorio - ne, a ne namjerava cijepiti ni dijete. Razlog za tu odluku nije u teorijama zavjera ili potencijalnim opasnostima cijepljenja, već se ne želi cijepiti jer smatra da nije rizična skupina. Kaže kako je koronavirus jako zarazan, no smrtnost od bolesti COVID-19 je mala, kao što je rizik za mlađe osobe mnogo manji u odnosu na starije.

Slika nije dostupna AstraZeneca nudi Europskoj uniji jeftinije cjepivo od drugih, ali postoji kvaka

Još se jednom dotakao lockdowna koji nije bio potreban za cijelu zemlju - smatra da su u karanteni trebale biti osobe za koje korona predstavlja veliki rizik, dok su ostali trebali normalno raditi i živjeti. Da je to bilo moguće, Musk je pokazao s velikim uspjehom SpaceX-a koji je usprkos karanteni i koroni poslao astronaute u svemir, dok je Tesla nastavila s proizvodnjom automobila.

Izvor: NY Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti