Musk je pokušao biti dobar, ali nije išlo: “Sada, vrijeme je za rat”

Vlasnik društvene mreže X kaže da je čekao dvije godine, no više nema strpljenja pa se odlučio krenuti u akciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2024. / 10:50

Elon Musk (Foto: Afp)

Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter krajem 2022. godine, postavilo se pitanje načina upravljanja kompanijom i kakve će sve promjene novi vlasnik donijeti. Dok je Muskov plan s Twitterom bio usmjeren, među inim, i na slobodu govora i ukidanje cenzure, dio korisnika, organizacija i kompanija smatrao je kako bi se to moglo odraziti i na dopuštanje nekog štetnog i opasnog sadržaja, kao i govora mržnje na platformi.

Zbog toga dio kompanija privremeno je odustao od oglašavanja na Twitteru jer nisu htjeli da se njihovi oglasi pojave pored takvog negativnog sadržaja. Sve je to utjecalo i na prihode ove mreže (prihodi od oglašavanja smanjeni su za više od polovice tijekom godine dana), a iako je Musk najavljivao kako želi diverzificirati zaradu Twittera, odnosno sadašnje platforme X, jasno je kako je odlazak oglašivača predstavljao veliku udarac za njega i tvrtku.

  Elon Musk Drastičan pad: Musk otkrio kolika je trenutna vrijednost platforme X

Kako bi pokušao smiriti situaciju, Musk je na kraju odstupio s mjesta izvršnog direktora te mreže i palicu upravljanja dao Lindi Yaccarino koja je pokušala vratiti dio oglašivača i prihoda od reklama.

Frustriran zbog situacije s oglašivačima, on se sada odlučio na novim potez s kojim želi kazniti one koji su digli sidro i povukli svoj novac kada je on preuzeo Twitter. Ovaj tjedan tako je podigao tužbu protiv grupe velikih kompanija koja, među inim, uključuje Unilever, Mars, CVS Company i Orsted, a na udaru njegova pravnog tima našla se i Svjetska federacija oglašivača (WFA). Prema tužbi, oni su se nezakonito dogovorili oko bojkotiranja Twittera, što je rezultiralo financijskim gubicima za kompaniju koji se mjere u milijardama dolara. Musk sada traži odštetu (nije specificiran iznos), kao i donošenje sudskog naloga protiv budućih pokušaja urote vezane uz oglašavanje na toj mreži.

Pokušali smo biti dobri tijekom dvije godine i dobili smo ništa osim praznih riječi. Sada, vrijeme je za rat, napisao je Musk na svom profilu na društvenoj mreži X nakon podizanja tužbe, dok je Yaccarino komentirala kako niti jedna mala grupa ljudi ne bi smjela monopolizirati ono što se naplaćuje.

  Elon Musk Elon Musk priprema “moćan” proizvod za platformu X: Ljudima više neće trebati bankovni računi

U tužbi se navodi kako su kompanije “nepošteno” povukle svoje oglase prateći sigurnosne standarde koje je postavila Globalna alijansa za odgovorne medije koja je dio WFA-a. Prateći te standarde, s kojima se Musk naravno ne slaže, u tužbi se tvrdi kako su oglašivači djelovali protiv svojih ekonomskih interesa u zavjeri protiv ove društvene mreže, a s kojom su prekršeni američki antimonopolski zakoni i zakoni o konkurentnosti.

Prema stručnjacima s kojima su razgovarali novinari BBC-a, teško je vjerovati da će tužba imati pozitivan ishod. Naime, prema općenitim pravilima, politički motiviran bojkot nema veze s kršenjem antimonopolskih zakona te se na njega gleda kao na slobodu govora koja je garantirana Prvim amandmanom. No čak i ako tužba na kraju bude uspješna, platforma X neće moći natjerati kompanije da kupuju njihov oglasni prostor.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti