Musk je "spreman za rat" s Appleom

Spotify i Epic Games, koji se već dugo vremena bore s Appleom oko njihove politike uzimanja 30 posto provizije s App Storea, dobili su saveznika u Musku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2022. / 10:21

Elon Musk (Foto: Afp)

Apple je dosad bio jedan od najvećih oglašivača na Twitteru, no kao što su to napravile i još neke veće kompanije, tako je i najvrjednija tvrtka na svijetu odlučila privremeno odustati od oglašavanja na toj društvenoj mreži. Tu je informaciju podijelio putem Twittera novi šef te društvene mreže Elon Musk, koji, naravno, nije sretan što je izgubio najvećeg oglašivača, no nije sretan niti s Appleovom politikom uzimanja provizije zbog svake kupovine u App Storeu.

Elon Musk Hoće li se Musk odlučiti na još jedan radikalan potez i predstaviti smartphone koji će konkurirati Appleu i Googleu?

S obzirom na to da Musk želi uvelike povećati zaradu od pretplate, naravno da mu ne odgovara što Apple uzima gotovo trećinu pretplate koju korisnici plaćaju za Twitter Blue.

Zbog toga se na Twitteru okomio na Apple te je prozvao i njezina šefa Tima Cooka, a čak je napisao kako im Apple prijeti da bi mogli u potpunosti izbaciti Twitter s App Storea. Musk je ranije najavljivao kako bi u takvom slučaju mogao napraviti alternativni smartphone, no jasno je kako bi, ako njegova društvena mreža ne bi bila dostupna na iPhoneu, to za njega bila katastrofa.

Musk je na Twitteru objavio i meme koji sugerira da je "spreman na rat" s Appleom, radije nego da plaća tu proviziju. U svojim kritikama kompanije i njihova načina poslovanja, odnosno uzimanja provizije, Musk ima dva velika saveznika koji se već godinama bore oko slične stvari - Epic i Spotify.

Obje su kompanije već podigle tužbe protiv Applea - Spotify ih tuži u Europi, dok je Epic sudsku borbu poveo u SAD-u, a pitanje je hoće li se na sličan potez odlučiti i novi vlasnik Twittera. Ako Twitter bude izbačen s App Storea, Appleu prijeti nova tužba, komentirao je analitičar Luke Suddards te upozorio kako je Musk prilikom kupovine Twittera već pokazao koliko vješto može koristiti sudsku bitku u svoju korist.

Elon Musk Musk uvodi "opću amnestiju" i vraća ranije ukinute profile kontroverznih ličnosti?

No ne slažu se svi analitičari s takvim razmišljanjem. Prema Paolu Pescatoreu iz PP Foresighta, potencijalna bitka s Appleom mogla bi se negativno odraziti na Twitter, odnosno mogla bi odbiti korisnike jer su se oni navikli na korištenje iPhonea i sigurno neće mijenjati svoje telefone zbog Muska.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti